Monday, May 18, 2009

DEWAN UNDANGAN NEGERI TEMPAT SUARAKAN MASALAH RAKYAT, BUKANNYA TEMPAT BERMAIN POLITIK

Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN), bukannya masa dan tempat untuk membangkitkan isu politik serta memesongkan fakta sebaliknya sebagai tempat untuk mengemukakan permasalahan rakyat. Seseorang wakil rakyat yang bertanggungjawab dan prihatin terhadap masalah rakyat tidak akan bertindak seperti itu tetapi sebaliknya mengutamakan kepentingan rakyat.

Sebagai wakil rakyat yang dipilih rakyat, pemimpin sepatutnya turun padang bagi menyelesaikan masalah serta membela nasib rakyat dan tidak bercakap kosong untuk kepentingan politik peribadi.

Tindakan YB Chong Chieng Jen, ADUN DAP-Kota Sentosa yang membuat dakwaan di dalam dewan semasa persidangan DUN Sarawak yang mendakwa SUPP telah menipu rakyat khasnya penduduk di sekitar bandaraya Kuching berkenaan kajian terhadap tebatan banjir di kawasan berkenaan. Kenyataan yang berunsurkan politik tidak sepatutnya di bawa ke dalam dewan yang mulia itu.

Sumber: Utusan Sarawak

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger