Wednesday, July 8, 2009

SIM KWANG YANG: CERMIN DAHULU DIRI SENDIRI SEBELUM MEMPERLEKEHKAN 1MALAYSIA

Mantan Ahli Parlimen Bandar Kuching yang bernaung di bawah DAP diminta jangan perlekeh konsep 1Malaysia yang diperkenalkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib bin Tun Abdul Razak. Sebaliknya cermin dahulu muka sendiri, nilai diri sendiri dan bermuhasabah diri sebelum memperlekehkan konsep 1Malaysia. Ini berikutan komennya berhubung konsep 1Malaysia yang disiarkan pada laman web portal Malaysiakini.com.


Sim Kwang Yang pernah berkhidmat sebagai Ahli Parlimen Bandar Kuching dari tahun 1982 hingga 1985. Dalam komennya, beliau menyatakan bahawa konsep 1Malaysia sebenarnya sudah lama wujud di Sarawak dan bukan seperti yang diperkenalkan Perdana Menteri sekarang.


Sememangnya tidak dapat dinafikan bahawa 1Malaysia sudah lama wujud di Sarawak. Walau bagaimanapun, persoalannya, Adakah beliau pernah mengamalkan konsep tersebut ketika bernaung di bawah Parti DAP bersama dengan para pemimpin pembangkang terdahulu? Jawapannya tentu sekali TIDAK. Ini disebabkan ketika itu, pihak pembangkang sering mengambil peluang untuk menjatuhkan rakan perjuangan masing-masing.


Demikian juga dalam senario politik semasa sekarang yang berlaku ke atas rakan seperjuangan DAP dalam Pakatan Rakyat (PR), iaitu Parti Keadilan Rakyat (PKR). Kemelut yang melanda PKR sekarang telah tidak memberikan keyakinan di atas memperjuangkan masyarakat Sarawak. Manakan tidak, lihat sahaja perlantikan Mustaffa Kamil Ayob dari Perak sebagai Pengerusi PKR Sarawak dan Ketua Biro Pilihan Raya PKR Sarawak oleh pemimpin de facto pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Apakah tiada di kalangan anak tempaatan Sarawak dalam PKR yang mampu memimpin dan menguruskan organisasi politik? Perlukah seorang pemimpin ‘luar’ untuk ditugaskan memimpin PKR Sarawak walhal beliau sendiri tidak tahu budaya dan cara hidup masyarakat Sarawak? Dan kiranya pelantikan ini berpanjangan tidak mustahil budaya politik PKR dan PR di Perak akan diterapkan kepada PKR Sarawak. Nampaknya usahlah bermimpin anak tempatan Sarawak untuk memimpin parti politik seperti PKR disebabkan tiadanya kepercayaan daripada pemimpin atasan.


Satu lagi kemelut dalam DAP telah berlaku sebelum ini sehingga menyebabkan hubungan renggang di antara Sim Kwang Yang dengan Chong Siew Chiang (ayah kepada Ahli Parlimen Bandar Kuching sekarang, Chong Chien Jien) sehingga sekarang.


Setelah ditentang keluar dari DAP, Sim Kwang Yang bersama Dominique Ng, Wong Huan Yu dan See Chee How kemudiannya menyertai PKR. Melihat kepada kemelut dan perpecahan dalam PR, telah menunjukkan bahawa Sim Kwang Yang dan rakan-rakannya tidak mengamalkan 1Malaysia.


Oleh yang demikian, Kwang Sim Yang disarankan mengambil iktibar di atas saranan Perdana Menteri dengan mengamalkan konsep 1Malaysia. Adalah lebih baik mengamalkannya berbanding hanya pandai menyindir dan memberikan pelbagai ulasan negatif terhadap 1Malaysia.

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger