Monday, August 3, 2009

BERDEMONTRASI PERJELASKAN BUDAYA SEBENAR PEMBANGKANG

KUCHING - Warga Malaysia khususnya mereka yang tinggal di Kuala Lumpur telah melalui keperitan apabila ramai di kalangan mereka terperangkap dalam kesesakan lalu lintas, para peniaga terpaksa menutup perniagaan dan aktiviti riadah di hujung minggu terjejas.

Kesengsaraan ini disebabkan KEJAHILAN sekelompok manusia yang tetap mahu turun ke jalan raya untuk berdemonstrasi kononnya bagi menuntut pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Dipercayai dalang utama disebalik tercetusnya berdemontrasi ini adalah berpunca daripada Pembangkang atau lebih dikenali Pakatan Rakyat (PR). Ini terbukti apabila beberapa pemimpin PKR. DAP dan PAS kelihatan memberi ucapan dan mengetuai perhimpunan haram itu.
Perbuatan mereka turun ke jalanan adalah perbuatan tidak bertamadun dan tidak bersesuaian dengan budaya masyarakat negara ini. Mereka sebaliknya hanya mementingkan agenda politik mereka sendiri sahaja TANPA memperdulikan keadaan orang lain. Apakah pemimpin dan parti politik yang ingin dimahukan rakyat? Nescaya, jika beginilah pemimpin yang diinginkan rakyat Malaysia, maka ia adalah satu pilihan SALAH dan membawa kepada kehancuran. Mereka ini hanya bijak memutarbelitkan kata-kata sahaja tatkala apa yang mereka lakukan ini betul.
Justeru, rakyat Sarawak diminta untuk TIDAK menerima pemimpin dan budaya sebegini yang boleh menggugat kestabilan Sarawak. Selama pemerintahan BN, tidak pernah berlakunya budaya ini melainkan beberapa insiden perhimpunan HARAM yang dicetuskan PKR Sarawak sebagai usaha mendapat perhatian masyarakat. Persoalannya, adakah rakyat Sarawak mahukan pemimpin dan parti politik yang sering mencetuskan kekacauan dan menyusahkan rakyat mentadbir Sarawak?

Kenapa perlu berdemontrasi di masa negara kita mempunyai Parlimen sebagai kuasa tertinggi negara. Mungkin bagi mereka tidak seronok bercakap atau berdebat secara sopan di Parlimen atau Dewan Undangan Negeri. Mereka lebih suka bersikap biadap di jalanan dengan berdemonstrasi dan kemudiannya bertempur dengan pihak polis.

Di masa pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak melalui gagasan 1Malaysia telah diterima dengan baik oleh masyarakat Malaysia, pembangkang pula berusaha mencetuskan rasa kurang senang mereka terhadap usaha Perdana Menteri untuk menyatupadukan rakyat Malaysia.

Sekarang ini, kita boleh menilai yang mana kaca dan yang mana berlian. Selama pemerintahan BN, kerajaan sentiasa memikirkan keperluan dan kepentingan rakyat. Sebaliknya, pemimpin PR cuba membawa budaya negatif kepada masyarakat Malaysia. Lihat sahaja setiap hari pemimpin-pemimpin PR turun naik mahkamah atas beberapa dakwaan dan tuduhan. Sekiranya seseorang pemimpin itu mempunyai reputasi baik sukar untuk kita melihat dan mendengar pemimpin itu didakwa atau dihadapkan ke mahkamah.

Di sebalik mahu memansuhkan ISA yang mana ia bukan isu baru malah telah lama diperkatakan sejak pemerintahan mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir lagi sebaliknya mereka ini sengaja hendak memburukan kembali nama polis dan imej kerajaan akan tergugat. Mereka berharap apabila demonstrasi itu disuraikan dengan tembakan gas pemedih mata, kejadian itu akan dirakam oleh wartawanwartawan asing dan disiarkan seluruh dunia. Ini akan membolehkan matlamat mereka memburukkan imej negara tercapai. Itulah sebenarnya niat mereka.

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger