Friday, August 7, 2009

MENTERI BESAR SELANGOR TIDAK HORMATI MESYUARAT MAJLIS RAJA-RAJA KE-218“Tan Sri Khalid Ibrahim tak hormat Mesyuarat Majlis Raja-Raja, buang masa berkempen untuk kepentingan PKR sahaja”.


DATUK AMAR HAJI AWANG TENGAH
Menteri Perancangan dan Pengurusan Sumber Kedua


KUCHING – Hampir seminggu Mesyuarat Majlis Raja-Raja Ke-218 yang diadakan di Kuching telah berlalu. Daripada riak wajah, secara keseluruhannya Sarawak telah berjaya menjalankan tugasnya sebagai penganjur dan tuan rumah bagi Mesyuarat Majlis Raja-Raja ke-218. Namun begitu, di sebalik kecemerlangan penganjuran tuan rumah menganjurkan majlis itu, tidak terkecuali terdapat beberapa perilaku yang menjejaskan kelancaran Mesyuarat Majlis Raja-Raja itu.

Sikap Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim yang tidak beradat dan tidak menghormati Mesyuarat Majlis Raja-Raja ke-218 telah mencalar penghormatan serta pujian ke atas Sarawak selaku penganjur yang terbaik acara itu setakat ini.

Di samping tidak menghadiri beberapa acara yang diadakan, Tan Sri Khalid juga turut berkempen untuk kepentingan peribadi dan parti politiknya. Tindakan Menteri Besar Selangor itu yang juga merupakan Pengerusi Mesyuarat Majlis Raja-Raja ke-218 adalah sesuatu yang tidak wajar dilakukan dan lebih penting lagi ia tidak menghormati mesyuarat berkenaan.

Ketidakhadiran beliau di beberapa acara rasmi bersempena dengan Mesyuarat Majlis Raja-Raja disebabkan beliau menggunakan masa tersebut untuk berkempen demi kepentingan diri dan parti. Tindakan beliau itu bukan sahaja mencalarkan majlis bahkan tidak menghormati institusi beraja. Apakah pemimpin sebegini yang rakyat Sarawak mahukan dalam memerintah Sarawak suatu hari nanti. Budaya yang dibawa PKR ini sememangnya tidak sesuai bagi masyarakat Sarawak dan masyarakat Malaysia keseluruhannya.

Di sepanjang Mesyuarat Majlis Raja-Raja, beliau hanya kelihatan mengikuti acara yang diadakan pada hari terakhir sahaja (Khamis). Tindakan Menteri Besar Selangor itu turut tidak disenangi oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj Ibni Almahum Sultan Aalahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj.

1 komen:

  1. Salam WK,

    Apakah Khalid jenis Melayu yang pandai menghurmati orang lain, dia rasa sudah lebih besar dari Sultan kerana raja gengster disisinya.

    Saya mau tanya, Sdr Ali dari Ibu Pejabat JASA Serawak ada blog sendiri, kalau ada tolong kasi tau nama blognya.....

    ReplyDelete

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger