Thursday, August 13, 2009

NIK AZIZ: PAS TIDAK BANTAH TINDAKAN DAP HINA ISLAM


Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat tidak melenting malah tidak membantah sedikitpun di atas tindakan segelintir pemimpin DAP yang akhir-akhir ini lantang menghina Islam. Beliau sebaliknya menyatakan tindakan pemimpin DAP itu menghina Islam disebabkan parti itu bukan parti Islam dan kefahaman mereka terhadap agama rasmi Persekutuan itu mungkin tidak mendalam.

Harus diingat bahawa DAP itu ialah parti yang sama-sama berjuang dalam Pakatan Rakyat bersama dengan PAS dan PKR. Walaupun tidak sama ideologi tetapi perjuangan mereka TETAP sama.

"DAP kalau hina Islam pasal dia bukan Islam. Yang orang Islam tolak Islam itu lebih menghina Islam," katanya.

PAS sebagai rakan kepada DAP dalam pakatan pembangkang, mengambil pendekatan memberi penerangan kepada pemimpin parti itu supaya mereka lebih memahami Islam.

Kenapa masih lagi pemimpin DAP hina Islam sekiranya peranan PAS dilaksanakan dalam PR. Nampaknya, pemimpin DAP ini tidak menghormati PAS dan Islam. Siapakah yang bersalah? Pemimpin PAS ataupun pemimpin DAP.

Kenapa perlu menyalahkan sikap pemimpin Islam sedangkan pokok pangkalnya ialah pemimpin dan parti yang sama-sama berjuang dalam PR yang telah menghina Islam. Adakah Mursyidul Am PAS itu tidak memahami intipati sebenar atau sengaja memutarbelitkan persoalan?

Nik Aziz juga mempertikaikan tindakan pihak tertentu yang melabelkan Penasihat Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai pengkhianat. Sebaliknya beliau berkata perkara yang patut dipertikaikan adalah jika berlaku kepincangan dalam pelaksanaan dasar PKR dan bukannya membuat serangan peribadi.

Tidak pernah pemimpin BN menghina mahupun melancarkan serangan peribadi ke atas pemimpin pembangkang. Sebaliknya, dalam masa berkempen ataupun tidak, pemimpin-pemimpin daripada pembangkang terutama Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kerap kali melancarkan serangan peribadi ke atas pemimpin BN. Apakah apabila pemimpin pembangkang menghina peribadi pemimpin BN dianggap sebagai mempertahankan diri?

Sumber: Berita Harian

1 komen:

  1. Salam,

    Nik Aziz dah kata,UMNO itu haram, pemimpin UMNO adalah kafir, sebab itu puak-puak ni boleh kata apa saja pada pemimpin UMNO.

    DAP, PKR dan PAS, Nik Aziz dah sifatkan dari golongan para ambia', jangan ada sesiapa boleh hina atau caci.....

    ReplyDelete

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger