Tuesday, August 11, 2009

TINDAKAN PERDANA MENTERI ARAHKAN MENTERI-MENTERI KABINET PERSEKUTUAN KERAP LAWAT SARAWAK SUATU LANGKAH YANG BIJAK

KUCHING - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah mengarahkan menteri-menteri kabinet persekutuan agar kerap melawat Sarawak bagi melihat sendiri apa yang perlu dibuat untuk membantu penduduk di negeri itu terutama dalam bidang pendidikan dan ekonomi.

Arahan itu bertujuan agar menteri-menteri Barisan Nasional (BN) menyedari bahawa Pakatan Rakyat sedang memberikan tumpuan di Sarawak, lebih-lebih lagi kerana pilihan raya Dewan Undangan Negeri Sarawak akan datang.

Pakatan Rakyat sekarang sedang giat memperbanyakkan aktiviti penyebaran ceramah dan dakyah mereka di beberapa kawasan khususnya di kawasan luar bandar. Pakatan Rakyat yang diketuai oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini telah mengadakan beberapa perbincangan dengan DAP dan parti pembangkang tempatan di Sarawak dalam menghadapi pilihan raya negeri Sarawak akan datang.

“Kita tahu mereka (pembangkang) beri tumpuan ke Sarawak dan cuba bawa propaganda mereka ke Sarawak. Saya yakin pimpinan Sarawak pun sedar dan mereka menjalankan kerja-kerja yang sepatutnya untuk terus membangunkan Sarawak dan mewujudkan kerja-sama dan perpaduan erat dan di samping itu peranan pimpinan pusat membantu Sarawak perlu ditingkatkan,” kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Kenyataan Timbalan Perdana Menteri itu mempunyai kebenarannya. Dalam beberapa hari sebelum itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah datang membawa rakan-rakan seperjuangannya untuk berceramah di Kuching. Selain Anwar, isterinya juga telah turut bertandang ke Sarawak bagi menyebarkan dakyah pembangkang mengenai kepincangan kerajaan BN. Perkara sebegini jika dibiarkan pastinya memberi ruang yang banyak kepada pembangkang untuk meracuni pemikiran penduduk Sarawak.

Oleh yang demikian, “Kita perlu bekerja keras… 10 kali lebih keras daripada masa lepas kerana kita tahu cabaran kita banyak dan keadaan kita agak kritikal,” kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berpendapat ada peningkatan sokongan rakyat kepada kerajaan BN berikutan langkah dan dasar yang dilaksanakan oleh Najib seperti 1Malaysia dan Petunjuk Prestasi Utama (KPI). Justeru, arahan Perdana Menteri yang mengarahkan menteri-menteri kabinet untuk lebih kerap datang ke Sarawak adalah sesuatu yang bertepatan. dan bijak Kerajaan tidak harus membiarkan Pakatan Rakyat untuk terus bermaharajalela dalam meracuni pemikiran rakyat Sarawak. Masyarakat Sarawak tetap dan masih mengharapkan bantuan serta pertolongan Kerajaan BN untuk masa depan anak dan cucu cicit Sarawak yang lebih gemilang serta terpelihara.

Kedatangan Pakatan Rakyat ke Sarawak bukan sahaja cuba meracuni pemikiran rakyat Sarawak bahkan juga membawa budaya Pembangkang seperti berdemontrasi dan mencaci pemimpin. Oleh yang demikian, rakyat Sarawak dituntut untuk berfikiran kritis dengan menolak setiap budaya yang membawa kemusnahan seperti yang dipertontonkan pembangkang di Semenanjung Malaysia. Kita mahukan kedamaian dan bukannya kehancuran.

1 komen:

  1. Salam Wira,

    tepat sekali peringatan oleh PM kita, pemimpin kita di Sarawak sendiri pun harus sama berjaga-jaga dengan kehadiran kerap "musang berbulu ayam,PKR-DAP..ini ke Negeri kita.

    Kita sebagai rakyat juga harus menggunakan peranan kita sendiri untuk terus menolak pakatan haram itu--->>>---

    ReplyDelete

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger