Friday, September 4, 2009

UNIKNYA PERSIDANGAN DUN PAKATAN RAKYAT: SELEPAS BAWAH POKOK, BERSIDANG DI HOTEL

KUCHING – Pakatan Rakyat di Perak meneruskan langkah ’terdesaknya’ dengan mengadakan ’Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN’ di sebuah hotel. Sebelum ini Pakatan Rakyat telah menggembarkan demokrasi Malaysia apabila mengadakan Sidang DUN di bawah pokok. Suatu tindakan yang dianggap sebagai melampau kerana membelakangi undang-undang serta tidak mendapat perkenan daripada Sultan Perak, Sultan Azlan Shah.

Kekerasan dan kedegilan ahli-ahli Pakatan Rakyat diketuai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) YB Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin dan Pengerusi DAP, YB Datuk Ngeh Koo Ham, apabila merempuh pasukan polis yang berkawal sejak awal pagi di perkarangan Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK). Beginikah sikap ADUN yang dipilih rakyat sehingga sanggup membuat kekerasan terhadap anggota polis. Nizar, di manakah pengetahuan akhlak yang dipelari dalam PAS? Beginikah semua kelakuan ahli-ahli YB PAS?

Itulah ’modus operandi’ parti pembangkang di Perak. Apa yang berlaku hari ini tiada bezanya dengan peristiwa-peristiwa sebelum ini. Tujuannya adalah untuk menarik perhatian. Usaha itu perlu diteruskan kerana mereka merasakan sokongan terhadap pembangkang makin berkurangan. Pembangkang sanggup membelakangkan undang-undang demi mencapai agenda politik mereka. Dan, apabila undang-undang tidak menyebelahi mereka bermacam tuduhan dan tohmahan dilemparkan.

Maka, tidak dapat diadakan di SUK, 'sidang DUN' pun dibuat di sebuah hotel, yang terletak kira-kira lima kilometer dari bangunan SUK. Tindakan pembangkang mengadakan DUN di hotel bukan sahaja membelakangkan Sultan Perak tetapi juga mencemar amalan demokrasi.

ADUN Tronoh, V. Sivakumar bertindak sebagai Speaker memulakan ’persidangan’ DUN Perak yang dihadiri pembangkang. Tiga usul menjadi inti pati 'persidangan'. Ketiga-tiga usul hanya berkisar soal 'peralihan kuasa' dan 'kuasa yang hilang'. Sementara satu usul tergempar mempertikaikan peranan polis melaksanakan tugas mereka. Setelah kehilangan kuasa dan jawatan tetapi masih beranggapan sebagai Speaker sehingga sanggup bertindak di luar batasan telah mencemarkan pentadbiran Perak dan demokrasi negara.

Untuk itu, kepada rakyat Malaysia yang cintakan keamanan dan memelihara demokrasi negara, marilah sama-sama kita menegakkan kebenaran dan menidak kemungkaran. Yang baik menjadi sanjungan dan yang sebalinya dibuang jauh.

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger