Tuesday, October 20, 2009

PEMILIHAN BARU BIAN MEMEGANG JAWATAN KETUA PERHUBUNGAN PKR SARAWAK MUSNAHKAN HARAPAN DOMINIQUE NG

Pengumuman Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang menyerahkan jawatan paling kontroversi, Ketua Perhubungan PKR Sarawak kepada Baru Bian telah mencetuskan pergolakan dalam PKR Sarawak. Jawatan tersebut telah menjadi pertikaian di kalangan PKR Sarawak setelah PKR Pusat sebelum ini mengumumkan perlantikan Mustaffa Kamil Ayub bagi menerajui PKR Sarawak.

Mustaffa Kamil Ayub bukan anak jati Sarawak dan dilantik menerajui PKR Sarawak bagi menggantikan Anwar Ibrahim. Keputusan Anwar Ibrahim melantik Mustaffa dan menidakkan pemimpin anak tempatan untuk menerajui PKR Sarawak disebabkan tiada calon berwibawa.

Perlantikan Mustaffa telah menerima banyak kecaman daripada ahli-ahli PKR Sarawak. Ramai di kalangan ahli-ahli PKR Sarawak melihat perlantikan itu sebagai menidakkan keupayaan kepimpinan anak Sarawak.

Ekoran desakan demi desakan, PKR Pusat telah mengambil langkah drastik dengan menyerahkan jawatan Ketua Perhubungan PKR Sarawak kepada Baru Bian. Namun, keputusan PKR Pusat itu telah merumitkan lagi keadaan yang mana ada beberapa pemimpin lain yang sangat mengidam jawatan itu.

Sekarang ini telah terjawab, apabila ADUN Ngemah, Gabriel Adit Demong dan ADUN Padungan, Dominique Ng yang sangat berminat dengan jawatan itu telah berputih mata.

Pemilihan Baru Bian ke jawatan yang menjadi isu di kalangan pemimpin PKR Sarawak telah memusnahkan harapan ADUN Padungan, Dominique Ng untuk menduduki kerusi berkenaan.

Begitu juga Gabriel Adit yang tidak membayangkan jawatan itu telah semakin jauh menghampirinya dan terpaksa membuat keputusan untuk tidak menyokong lagi PKR Sarawak. Berdasarkan kenyataan itu, tidak mustahil sekiranya Gabriel Adit mengambil keputusan untuk keluar terus dari PKR Sarawak.

Sebarang kemungkinan apa sahaja akan berlaku. Situasi ini semakin rumit dan merumitkan lagi peluang untuk PKR Sarawak memenangi Pilihan Raya DUN Sarawak akan datang.

1 komen:

  1. Salam 1Sarawak bro,

    Baru' Bian tu bangsa apa kah? lihat nama macam orang Kelabit atau Murut?

    PKR akan lenyap perlahan-lahan dari bumi kenyalang kelak Bro... pasti.

    ReplyDelete

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger