Thursday, November 19, 2009

PARTI PAKATAN RAKYAT MALAYSIA: PILIH NIK AZIZ KETEPIKAN ANWAR IBRAHIM ATAS FAKTOR MORAL


Pengerusi Penaja Pakatan Rakyat Malaysia (PRM), Datuk Zaid Ibrahim, sebelum ini telah mencadangkan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat sebagai Pengerusi PRM di atas pengalamannya sebagai pembangkang dan Menteri Besar Kelantan.

Pelbagai reaksi dan tanggapan negatif dan positif di atas cadangan Zaid Ibrahim ini. Walau bagaimanapun cadangan melantik Datuk Nik Aziz Nik Mat sebagai Pengerusi PRM telah mendapat sokongan ramai.

Menurut Zahid lagi, cadangan beliau ini telah mendapat sambutan daripada masyarakat berbilang kaum.

Sokongan itu sekaligus mengenepikan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang sebelum ini diwar-warkan untuk diangkat menjadi Ketua dan sekiranya berjaya mengambil alih Kerajaan akan dilantik sebagai Perdana Menteri iaitu jawatan yang memang menjadi impian beliau terdahulu.

Bekas rakan baik Anwar, Datuk S Nallakaruppan, turut bersetuju dengan Zaid dan menganggap Penasihat Parti Keadilan (PKR) itu tidak layak memimpin gabungan itu. Nallakaruppan yang juga pengasas dan Presiden Parti Bersatu India Malaysia berkata, “Anwar tidak seharusnya memimpin parti gabungan pembangkang kerana ada pemimpin lain yang lebih layak bagi jawatan itu. Anwar secara moral tidak layak mendudukinya," katanya.

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger