Saturday, December 12, 2009

GABRIEL ADIT: LUPAKAN PKR, SERTAI PARTI CINTA MALAYSIA

Setelah sebelum ini menyuarakan hasratnya untuk menyertai sebuah parti baru selepas menyatakan sokongan pudarnya ke atas Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sarawak, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ngemah, YB Gabriel Adit Demong, 58 telah menyertai parti baru – Parti Cinta Malaysia (PCM).

PCM telah ditubuhkan kira-kira 4 bulan lalu berpangkalan di Pulau Pinang secara rasminya melantik Gabriel Adit Demong sebagai Pengerusi PCM Sarawak. Adit tidak bersendirian dalam tindakannya apabila beliau disertai bekas PKR Sarawak, Laurence Dick, seorang pesara guru.

Tan Weng Chew dalam sidang akhbarnya dengan rasmi melantik Gabriel Adit sebagai Pengerusi PCM dan Laurence Dick Sakalai sebagai Timbalan Pengerusi PCM Sarawak.

Dalam sidang akhbarnya selepas pengumuman itu, Adit menjelaskan beliau tidak akan mengecewakan rakyat Sarawak dengan menyertai parti baru itu.

“Selepas menilai PKR Sarawak, saya tidak rasa mereka mampu mengambil alih Sarawak pada Pilihan Raya Negeri akan datang. Saya harap kita (PCM) dapat memberi khidmat kepada rakyat Sarawak lebih baik, katanya pada sidang media itu.

Sehingga kini Adit telah menyertai 3 buah parti, sebelum ini beliau pernah menyertai BN dengan menganggotai Parti Bansa Dayak Sarawak (PBDS), Bebas dan PKR.

Beliau menyertai PKR pada penghujung tahun 2008 tetapi meninggalkan parti itu Oktober lalu atas alasan tidak bersetuju dengan perlantikan pemimpin tertinggi parti. Sebelum menyertai PCM, beliau telah didakwa menubuhkan Parti Pakatan Rakyat Malaysia yang telah menimbulkan kerisauan terhadap DAP dan PKR.

Sumber: Malaysiakini dan Utusan Borneo

1 komen:

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger