Saturday, January 23, 2010

KERAJAAN GIAT PERTINGKATKAN EKONOMI DEMI KESEJAHTERAAN RAKYAT

Pehin sri Haji Abdul Taib Mahmud dalam ucapannya di Majlis Pecah Tanah Projek Pembinaan Jambatan Strap dalam daerah kecil Pantu, Sri Aman.

“Beliau mahu mewujudkan kegiatan ekonomi yang tertumpu pada sesuatu kawasan demi membolehkan rakyat mengambil peluang untuk mempertingkatkan taraf hidup menerusi kegiatan ekonomi masing-masing selepas ini”.

Dengan adanya langkah ini, corak pemikiran penduduk akan dapat diubah berhubung perolehan faedah ekonomi secara maksimum berbanding perolehan ekonomi secara minimum sebelum ini.

“Dahulu penduduk tinggal berselerak dengan melaksanakan kegiatan ekonomi masing-masing. Jika kita dapat menghimpunkan mereka dalam satu kawasan untuk tujuan ekonomi maka mereka akan belajar daripada peniaga yang lain tentang langkah mengubah taraf hidup masing-masing menerusi kegiatan ekonomi selepas itu,”katanya.

Projek pembinaan Jambatan Batang Strap, Pantu sepanjang 182.4 meter menelan kos sebanyak RM20.4 juta yang bakal menghubungkan penduduk dari 23 rumah panjang dan juga 4 buah sekolah dari kawasan Sungai Batang Strap dengan Pekan Pantu, Sri Aman.

Projek pembinaan Jambatan Batang Strap yang mula dibina pada 9 November tahun lalu dan dijangka siap pada 1 Februari tahun hadapan.

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger