Sunday, February 21, 2010

KEPRHATINAN KERAJAAN BN SARAWAK AKAN TETAP DITERUSKAN

Sebanyak 200 Rumah Mesra Rakyat (RMR) akan dibina di daerah Saratok dalam usaha memastikan penduduk kampung tinggal dalam keadaan selesa.

Sebanyak 120 permohonan RMR telah diterima, 12 unit telah siap dibina dan 12 unit lagi telah diluluskan permohonannya dan akan dibina.

Sebanyak 500 unit RMR akan dibina di seluruh Sarawak untuk menaik taraf kehidupan rakyat dan menyelesaikan masalah setinggan di Sarawak.
Penyediaan dan pembinaan rumah RMR ini merupakan program sosial Kerajaan untuk membantu rakyat di peringkat akar umbi yang dilaksanakan Kerajaan Pusat dan Kerajaan Sarawak.

Terdapat 3 program yang dijayakan di bawah Kementerian Perumahan dan Pembangunan Bandar antaranya RMR, Rumah Mampu Milik dan rumah pangsa untuk disewa.

Kerajaan BN begitu prihatin terhadap rakyat kerana ia bukan sahaja membantu rakyat membina rumah malahan pemilik rumah RMR hanya perlu membayar dua pertiga daripada harga rumah tersebut dengan bayaran RM150 sebulan selama 32 tahun.

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger