Friday, February 5, 2010

SARAWAK DAPAT RM3.4b UNTUK PERTINGKATKAN JALAN RAYA DAN PERBANYAKKAN BEKALAN ELEKTRIK

Sarawak akan menerima RM1.7 bilion untuk membina dan menaik taraf jalan raya dan sebanykan RM1.7 bilion lagi untuk melaksanakan projek bekalan elektrik di bawah Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) bagi meningkatkan infrastruktur asas di kawasan luar bandar.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Shafie Apdal menyatakan Sarawak juga akan mendapat RM9 juta untuk melaksanakan projek bagi bekalan air dirawat dan RM100 juta bagi projek perumahan.


Pembangunan infrastruktur di Sarawak melibatkan kos 10 kali lebih mahal berbanding di Semenanjung berikutan keadaan muka bumi yang sukar dan tanah mempunyai banyak tanah lembut.

Perhatian dari Kerajaan Persekutuan terhadap pembangunan di Sarawak perlu dilihat sebagai suatu usaha Kerajaan untuk terus membangunkan Sarawak dan seterusnya meningkatkan taraf sosioekonomi penduduknya.

Hakikatnya, sokongan rakyat Sarawak yang berterusan terhadap Barisan Nasional selama ini mendapat perhatian Kerajaan. Dan, untuk itu Kerajaan sentiasa berusaha memberikan yang terbaik kepada rakyat Sarawak khususnya dalam soal pembangunan, politik, pendidikan, ekonomi dan sosial.

Masyarakat Sarawak tidak perlu memperjudikan nasib dan masa depan anak-anak mereka ke atas pihak-pihak yang banyak menabur janji kosong. Rakyat Sarawak perlu mengambil iktibar di atas negeri Kelantan yang telah lama diperintah parti Pas dan masih lagi serba kekurangan dan terbaru pergolokan politik sesama sendiri dalam pentadbiran Pulau Pinang yang ditadbir Pakatan Rakyat akibat tiada perasaan hormat.

Dalam memastikan pembangunan Sarawak dapat diadakan secara berterusan, sokongan masayarakat ke atas pemerintah sedia ada amat diperlukan dalam memastikan kestabilan politik Sarawak dapat dikekalkan.

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger