Friday, May 21, 2010

SUDAHLAH DIGANTUNG, BUAT KECOH PULA

ADUN Padungan, Dominique Ng dari PKR enggan mematuhi arahan anggota polis bantuan yang menghalang beliau memasuki kawasan DUN yang sedang bersidang.

Terdahulu, kira-kira jam 10.30 pagi, polis menghalang kenderaan yang membawa ADUN Padungan itu dan tiga rakannya masuk ke kawasan DUN. Terdahulu, ADUN Kota Sentosa Chong Chieng Jen dari DAP turut tidak dibenarkan memasuki DUN pada jam 8.45 pagi.

Speaker DUN Sarawak, Datuk Seri Mohd Asfia Awang Nassar telah menjatuhkan hukuman gantung selama 12 bulan kerana menghina DUN Sarawak dan membuat tuduhan liar terhadap Menteri Kabinet Negeri pada persidangan DUN tahun lalu.

Kejadian pagi itu juga menyaksikan tercetusnya pergelutan di antara ADUN Padungan dengan pihak polis selama 30 minit. Dalam pergelutan itu, Dominique Ng telah meninggikan suara sambil menegaskan dirinya mempunyai hak memasuki Galeri Awam DUN dan menyaksikan persidangan.

Sebagai YB, perlakuan sebegini seharusnya tidak terjadi khususnya yang bergelar ‘Yang Berhormat’. Manakan tidak, rakyat memilih YB atau wakil rakyat bertujuan untuk membela nasib rakyat dan bukannya mencari pasal.

Tidak mustahil juga kiranya perlakuan ‘Yang Berhormat’ itu bertujuan mencari publisiti politik. Sejak akhir-akhir ini, YB itu kurang mendapat perhatian media sebaliknya lebih terarah kepada Wong Ho Leng yang menang tipis dalam Pilihan Raya Kecil P.212 Sibu. Dan, ekoran penggantungan dan pergelutan itu, sedikit sebanyak media memberi tumpuan kepada YB itu sehingga menjadi berita utama dan terpampang gambar beliau semasa bergelut dengan polis sehingga ‘menangis’.

Ekoran tidak berpuas hati dengan tindakan polis bantuan yang menjalankan tugas, beliau akan membuat lapaoran polis kerana mendakwa dihalang dan dikasari pasukan keselamatan berkenaan.

Keputusan YB itu membuat laporan polis merupakan hak peribadinya. Namun, semasa pergelutan itu, jelas bahawa polis menjalankan tugasnya dan memenuhi tanggungjawabnya sebagai pengawal keselamatan. Adalah tidak mustahil, kiranya YB dan pihak pembangkang lain akan mengekploitasikan kejadian ini demi meraih simpati masyarakat ketika menghadapi Pilihan Raya DUN Sarawak akan datang.

Persoalan yang sering difikirkan sehingga sekarang: Adakah wakil rakyat sebegini yang dimahukan rakyat? Kononnya membela rakyat sebaliknya cuba meraih simpati rakyat demi kepentingan politiknya untuk terus menjadi wakil rakyat!

3 komen:

  1. waw,wah.penyakit kurang ajar lagi biadab fuckatan haram semenanjung dah pun berjangkit ke sarawak.kuang,kuang,kuanggggggggg

    ReplyDelete
  2. Celaka punya org yg aku hairan kalau puak puak ni pergi ke singapore atau kenegara negara lain tahu pula puak puak ni hormat undang undang negara yg di lawati buat lah kalau berani tak balik kemalaysia lah kau.

    ReplyDelete
  3. Setelah Pakatan Haram datang dan bertapak ke Sarawak, perkara HARAM mereka juga dibawa sekali. Sebelum ini tidak pernah perlakuan sebegini berlaku di Sarawak sama ada di Persidangan DUN dan pilihan raya, tetapi sekarang mereka mendominasi perlakuan tidak senonoh itu. Pakatan Haramlah punca segala-galanya.....

    ReplyDelete

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger