Friday, October 29, 2010

RENCAH-RENCAH PRK DUN N.45 GALAS: PROVOKASI PAS KETERLALUAN DAN EMOSI

Sebelum ini, tidak pernah terjadi mana-mana insiden yang melibatkan pembakaran apa jua jenis bendera samada bentuk parti dalam pilihan raya. Namun, PRK DUN N.45 Galas telah memperlihatkan emosi menguasai diri sehingga mencemarkan nama dan ajaran Islam. PAS dahulunya pernah menerangkan penglibatan mereka dalam pilihan raya adalah untuk memperkasakan demokrasi dengan menang sebagai suatu bonus, tetapi zaman ini PAS bertindak sebaliknya malah emosional mengatasi prinsip parti Islam itu.


Melihat kepada tindakan membakar bendera BN dan UMNO, ia tidak ubah seperti perbuatan yang dilakukan oleh kumpulan ‘bendera’ dari Indonesia yang mengutuk Malaysia. Apakah perbuatan sebegini boleh diibaratkan sebagai tindakan melampau dan keterlaluan?

Semalam, penyokong-penyokong PAS telah membakar bendera BN dan UMNO di Kampung Lembaga dalam usaha memulakan percetusan konflik PRK N.45 Galas.

Walaupun diasak hebat oleh PAS dan Pakatan Rakyat khususnya dalam insiden pembakaran bendera BN dan UMNO, BN mengambil sikap bertenang. Berbeza dengan penyokong BN yang banyak menggambar keprofesionalnya ketika berkempen pada Pilihan Raya Kecil DUN N.45 Galas.

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger