Thursday, March 10, 2011

BARU BIAN MAHU JADI RAJAH BROOKE! RAMPAS SARAWAK


Tiga hero PKR Sarawak yang macho dan tidak tahu malu

PKR Sarawak ini tidak habis-habis menimbulkan masalah. Apa sudah jadi dengan PKR Sarawak? Nak dapatkan populariti murahan nampaknya PKR Sarawak ni.

Jika sebelum ini, Wanita PKR Sarawak terpekik terlolong kononnya mahuk meraikan perayaan Hari Wanita 8 Mac setiap tahun. Tindakan Wanita PKR Sarawak ini bukannya menggambarkan wanita sebagai kaum yang dihormati sebaliknya menggambarkan Wanita PKR seperti orang gila. Gila kuasa!

Terbaru, Bapak PKR Sarawak, Baru Bian membuat kenyataan akhbar di hadapan mahkamah lama (sebabnya dia peguam tanah) dalam menjawab persoalan mengenai cabaran debatnya. Selain Baru Bian, disertai juga 18 pemimpin PKR Sarawak yang lain. Dalam usahanya mendapatkan publisiti murahan, Baru Bian telah menjemput seramai 50 wartawan dan 200 anggota polis bagi menjelaskan kenyataannya.

Baru Bian said, he would be giving evidence of the NCR land that the Chief Minister wants to see first before debating with him on the issue.


Ketika ditanya wartawan, kenapa Baru Bian memilih mahkamah lama untuk membuat kenyataan akhbar dan tidak hanya di hadapan Pejabat PKR di Stampin. Ini jawapan Baru Bian.

Baru Bian told the press that he would be arriving at the old Court House at 4.30 pm as the place was formally used by the White Raja as DUN sitting. He said he would read out a speech context from Charles Brooke speech warning the natives to hold on to their lands.


Wah, sebab sungguh Baru Bian ini yang bukan sahaja bercita-cita hendak menjadi Ketua Menteri Sarawak malah mahu rakyat Sarawak menganggap dirinya sebagai ‘Rajah Brooke’ atau lebih tepat lagi Raja Beruk.

Membaca kenyataan di hadapan mahkamah lama yang suatu ketika dahulu merupakan tempat di mana Rajah Brooke membaca petikan kenyataan mengenai Sarawak pada tahun 1915. Baru Bian telah disertai pemimpin PKR Sarawak yang lain seperti Abang Zulkifli Abang Engkeh dan Ahmad Nazib.

Kesimpulannya, Baru Bian juga bercita-cita seperti Rajah Brooke yang bukan sahaja memperdayakan rakyat Sarawak dan pembesar Sarawak bahkan merampas Sarawak daripada kaum pribumi Sarawak. Itulah yang cuba digambarkan Baru Bian dan pemimpin-pemimpin tertinggi PKR Sarawak.

Keadaan hadapan mahkamah yang sangat lengang

Berikutan dengan tindakan Baru Bian dan PKR Sarawak itu bukan sahaja menarik perhatian polis dan wartawan, malah TIADA seorang pun orang ramai untuk menyaksikan Baru Bian dan PKR Sarawak berucap. Sebaliknya, hanya beberapa ahli-ahli PKR Sarawak sahaja yang terpekik terlolong bagi cuba menarik suasana. Ini tidak ubah seperti syok sendiri.

Dalam kenyataan akhbar itu, Baru Bian tidak sedikitpun menyentuh mengenai cabaran Tan Sri Adenan Satem untuk berdebat mengenai tanah. Sebaliknya tegas Baru Bian, PKR Sarawak akan terus memperdebatkan isu tanah dalam Pilihan Raya DUN Sarawak akan datang.

Ketika diajukan soalan mengapa Baru Bian menolak sahutan Adenan Satem dalam perdebatan isu tanah, Baru Bian segera mengelak dan memberikan jawapan yang langsung tiada kaitan dengan soalan. Di sini bukan sahaja Baru Bian tidak faham soalan malah Baru Bian seperti orang gila... gilakan kuasa.

5 komen:

 1. TUAN EDITOR: harap dapat link kat blog kami yang akan membantu bn Sarawak -KAMIJUGA AKAN LINK BLOG TUAN, T KASIH -nUR CAHAYA.HTTP://WWW.GT-Puteri.blogspot.com

  ReplyDelete
 2. adakah baru bian sebagai pewaris nak buka kilang kunyit disarawak. adakah baru bian syuk buntut orang sama seperti anwar bin buntut.

  ReplyDelete
 3. F**k U wira kenyalang
  kita tunggu pru nanti.
  lawan tetap lawan. bn kami humban

  ReplyDelete
 4. Tanpa Nama ... 23 Mac 2011, 3:55 PM

  Saudara, kenapa perlu melinting dan bercakap kasar andai apa yang didedahkan Wira Kenyalang itu benar.

  Kenapa tidak berikan hujah yang boleh menangkis apa yang Wira kenyalang tuliskan.

  Apakah ahli-ahli pembangkang bersikap sebegini semuanya dengan tidak mempunyai batas-batas budaya sehingga sanggup bercakap kasar>

  Andai itu yang diajar pembangkang, alangkah bodohnya saudara yang telah jauh terpesong.

  Renung-renungkan ....

  ReplyDelete
  Replies
  1. apa masalah pembangkang disarawak sebenarnya,orang serawak kena ingat PKR ditubuh kerana dendam anuar pada mahadir, bukan kerana membela rakyat. kepada penulis pula tolong hormati bekas rajah2 sarawak baginda keturunan Brooke bukan berok.

   Delete

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger