Friday, April 29, 2011

DATUK SHAZRYL ESKAY DAN TRIO DATUK T SUDAH SUMPAH LAKNAT, ANWAR IBRAHIM MELENTING LAGI???

Upacara melafazkan sumpah laknat di Masjid Amru ibni Al As, Bandar Baru Sentul yang dijadualkan selepas sembahyang Jumaat terpaksa ditangguhkan kepada jam 4.15 petang ekoran tindakan kecoh yang dibuat Ketua AMK PKR, Shamsul Iskandar Mohd Aki dan penyokong-penyokong PKR dan PAS. Kekecohan ini bukan sahaja menganggu jemaah yang selesai sembahyang bahkan menyebabkan suasana di dalam masjid seumpama berada di jalanan ketika melakukan demontrasi.

Tanpa mengenal tempat ibadah dan rumah Allah, Ketua AMK dan penyokong-penyokong PKR dan PAS secara terus mengasak Masjid Amru Al As seperti kawasan demontrasi.

Dalam pada itu, ketika diajukan soalan mengenai cabaran sumpah laknat, Anwar Ibrahim ternyata berang bahkan memberikan reaksi yang kasar kepada wartawan. Malah menurut Anwar Ibrahim berhubung cabaran Datuk Shazryl Eskay untuk bersumpah laknat, beliau menyatakan tiada sesiapa pun yang mengajaknya untuk mengangkat sumpah.

Berasaskan kepada kenyataannya itu, Anwar Ibrahim sengaja mengelak soalan itu ditanya kepada dirinya yang ketika ini berada dalam situasi yang amat tertekan. Tekanan memuncak ekoran tindakan berani Datuk Shazryl Eskay dan trio Datuk T untuk bersumpah laknat sehingga menyebabkan dirinya berada dalam situasi BERSALAH.

Sambil itu, Anwar Ibrahim juga menidakkan hukum hakam agama yang menganggap Islam tidak menyuruh umatnya mengangkat sumpah.

"Ikut hukum siapa nak sumpah. Saudari orang Islam? Hukum mana yang suruh angkat sumpah. Tak boleh jawab, ok tak payah," katanya bagi menjawab soalan seorang wartawan dalam nada tinggi.

Anwar juga menegaskan bahawa dalam hal seperti itu orang yang mahu mengangkat sumpah harus bebas daripada dosa besar iaitu tidak pernah minum arak dan tidak pernah berzina.

Berasaskan kepada kenyataan Anwar Ibrahim seperti di atas, jelaslah bahawa Anwar Ibrahim tidak mahu bersumpah laknat disebabkan beliau tahu dirinya pelakon dalam video itu dan pernah melakukan zina. Justeru, beliau tidak boleh bersumpah laknat.Ketua AMK PKR dan penyokong-penyokong PKR dan PAS ini telah dihantar Anwar Ibrahim untuk membuat kacau dan kecoh bagi menggagalkan percubaan upacara sumpah laknat. Anwar Ibrahim yang sebelum ini telah diajak Datuk Shazryl Eskay untuk bersumpah laknat di masjid yang sama tidak mahu menyahut cabaran itu sebaliknya menafikan kredibiliti Datuk Shazryl Eskay untuk bersumpah laknat.

Ekoran daripada tindakan Ketua AMK PKR dan penyokong-penyokong PKR dan PAS membuat kacau, upacara sumpah laknat telah ditangguhkan kepada jam 4.15 petang dan berakhir jam 4.25 petang.Shazryl Eskay melafazkan sumpah laknat itu bagi pihak dua yang lain iaitu Tan Sri Rahim Thamby Chik dan Datuk Shuib Lazim yang turut hadir pada upacara itu.

Beliau melafazkan sumpah laknat itu dengan memegang senaskhah Al-Quran di hadapan wartawan, jurugambar dan jurukamera.

"Pada hari ini 29 April tahun 2011, saya Shazryl Eskay Abdullah dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang, berikrar dan bersumpah seperti berikut.

"Aku bersumpah bahawa aku dan Datuk Seri Anwar Ibrahim berada dalam paparan video yang telah dipaparkan pada 21 haribulan Februari tahun 2011 dan Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah pelaku dalam video tersebut.

"Sekiranya aku melakukan fitnah dalam kenyataan bersumpah ini, maka Allah akan melaknat akan diriku."

Sebelum upacara sumpah laknat itu diadakan, satu sesi penerangan kepada Datuk Shazryl Eskay dan trio Datuk T mengenai risiko melafazkan sumpah laknat jika perkara tidak benar telah diadakan oleh seorang pendakwah bebas, Firdaus Supri. 

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger