Friday, August 5, 2011

PAS SELANGOR AKUI ADA USAHA MURTADKAN ORANG ISLAMTindakan JAIS menyerbu Majlis Makan Malam Muhibbah di Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) di Petaling Jaya telah mendapat kritikan pedas daripada Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim. Perbuatan JAIS itu disifatkan menjejaskan keharmonian beragama memandangkan majlis makan malam itu hanya bersifat biasa seperti yang didakwa Khalid Ibrahim.

Berbeza pula pandangan PAS Selangor, Exco Kerajaan Selangor bagi Hal Ehwal Islam, Datuk Dr Hasan Ali yang menyatakan tindakan JAIS itu adalah sah dan mengikut keperluan. Menurut Datuk Dr Hasan Ali, JAIS melakukan pemeriksaan ke atas Gereja Methodist Damansara Utama di Petaling Jaya malam tadi kerana terdapat bukti kegiatan penyebaran agama bukan Islam terhadap penganut agama Islam.

Dalam serbuan itu, terdapat kehadiran orang Islam yang hadir pada majlis berbuka puasa di gereja berkenaan.


“Terdapat seramai 12 orang yang beragama Islam telah menghadri majlis tersebut. Tiada serbuan dan tiada tangkapan dibuat”.

“Sebaliknya pemeriksaan dilakukan hanya selepas rundingan dengan pihak penganjur diadakan,” kata Dr Hasan Ali.

Anggota penguatkuasaan Jais bersama anggota polis telah menjalankan pemeriksaan di bangunan gereja itu walaupun cuba dihalang oleh pihak penganjur.

“Penganjur utama yang dipercayai beragama Islam telah berunding selama hampir satu jam bersama ketua operasi agar pemeriksaan ke atas tempat dan individu tidak dilakukan sehingga majlis tersebut selesai,” katanya.

Majlis itu juga pihaknya dimaklumkan perkataan “Quran” dan “pray” diselitkan pada ucapan di majlis itu.

“Setelah majlis hampir tamat, pasukan penguatkuasa dan anggota polis telah membuat pemeriksaan meskipun terdapat cubaan bagi menghalang pemeriksaan dan melupuskan bahan bukti”.

“Pegawai penguakuasa Jais dan polis mendapati ada percubaan di kalangan peserta untuk melarikan diri melalui pintu belakang premis tetapi berjaya dihalang”.

Menurut Dr Hasan Ali berdasarkan siasatan awal, 12 penganut Islam didapati terbabit dengan majlis itu dan mereka akan disiasat mengikut Seksyen 10 Enakmen Jenayah Syariah 1995.


Seksyen itu memperuntukan mereka yang menghina Islam atau menyebabkan agama itu dipandang hina; mempersendakan, mengajuk-ajuk atau mencemuh amalan atau upacara yang berhubungan dengan agama Islam adalah melakukan suatu kesalahan.

Mereka yang disabitkan kesalahan itu boleh didenda tidak melebihi lima ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya.
 

Semua 12 mereka telah diarah untuk menghadirkan diri di bahagian penguakuasaan JAIS untuk siasatan lanjut.

Sebelum ini, paderi kanan gereja itu, Daniel Ho dalam satu kenyataan akhbar berkata majlis makan malam yang diadakan dalam semangat 1Malaysia oleh Harapan Komuniti, sebuah NGO malam semalam bertujuan menawarkan bantuan kepada golongan yang tidak bernasib baik dan memerlukan.

Menurutnya, majlis itu juga bagi meraikan usaha NGO berkenaan yang terdiri daripada pelbagai bangsa dalam beberapa projek komuniti, termasuk kerja-kerja amal dengan wanita dan kanak-kanak, mangsa HIV/AIDS dan penyakit lain.

Berasaskan kepada kenyataan Dr Hasan Ali ini ternyata Majlis Makan Malam Muhibbah di Gereja Methodist Damansara Utama itu mempunyai unsur-unsur memurtadkan orang Islam di sebalik berselindung mengadakan Majlis Makan Malam Semangat 1Malaysia. 

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger