Sunday, September 11, 2011

DAP DAN PAKATAN PEMBANGKANG KIAN TERDESAK DAN KURANG AJAR DI SARAWAKKetika umat Islam seluruh Malaysia menyambut perayaan Hari Raya Aidilfitri dalam suasana yang aman dan tenteram, DAP dan Pakatan Pembangkang telah mengambil peluang dengan menyebarkan pengaruh politik mereka di masjid-masjid ketika sembahyang Jumaat lepas.

Pada 9 September 2011, jam 1250 hingga 1315 telah dikesan seramai 5 orang Pemuda DAP yang berketurunan Cina yang diketuai Wong King Wei, ADUN Padungan telah menyebarkan risalah-risalah politik di beberapa masjid di Kuching.

Sikap terdesak dan kurang ajar DAP dan Pakatan Pembangkang itu dilakukan dengan mengedar risalah politik semasa umat Islam bersembahyang Jumaat di beberapa buah masjid di Bandaraya Kuching. Antaranya masjid yang menjadi tumpuan DAP dan Pakatan Pembangkang mengedarkan risalah politik ialah Msjid Jamek, Masjid Tabuan, Masjid Matang dan Masjid Bahagian Kuching.

Tindakan DAP dan Pakatan Pembangkang mengedarkan risalah itu telah dianggap kurang ajar dan melampau. Mereka tidak melihat sensitiviti orang Islam yang menggunakan masjid sebagai tempat beribadah dan bukannya tempat berpolitik. Lebih memburukkan lagi keadaan, pekerja atau mereka yang ditugaskan DAP dan Pakatan Pembangkang untuk menghantar dan menyebarkan risalah politik itu adalah bukan beragama Islam. Perbuatan DAP dan Pakatan Pembangkang boleh mencetuskan isu perkauman sekiranya tidak ditangani dengan sepenuhnya.

Ini telah menimbulkan perasaan kurang senang jemaah yang hadir ke masjid untuk bersembahyang Jumaat. Difahamkan kejadian ini telah berlaku sejak 3 minggu lalu sebelum Hari Raya Aidilfitri. Atas rasa bertanggungjawab terhadap tindakan DAP dan Pakatan Pembangkang yang keterlaluan dan kurang ajar, Pemuda PBB Sarawak telah mengambil keputusan membuat laporan polis di Balai Polis Gita. Laporan polis dibuat oleh Ahli Jawatankuasa Ketua Pemuda PBB Sarawak, Wan Hamzah Wan Paie pada Sabtu, 10 September 2011.


Seperti biasa, Pakatan Pembangkang Sarawak kian terdesak untuk meluaskan pengaruhnya di kalangan umat Islam dan orang Melayu. Melihat kepada keputusan Pilihan Raya DUN Sarawak lepas, mendapati majoriti orang Melayu sekeras-kerasnya menolak kehadiran Pakatan Pembangkang di kawasan mereka. Keputusan DAP sebelum ini yang mahu meluaskan pengaruhnya di kawasan Melayu dan Bumiputera Sarawak bersandarkan kepada kurangnya sokongan yang mereka perolehi dalam Pilihan Raya DUN Sarawak Ke-10.

Sikap Pakatan Pembangkang Sarawak dengan Pakatan Pembangkang di Semenanjung Malaysia tiada jauh bezanya. Apa yang dilihat di Semenanjung, itulah yang dapat digambarkan di Sarawak. Pakatan Pembangkang Sarawak telah mendapat hidayah daripada rakan mereka di Semenanjung bagi mencapai cita-citanya untuk menakluk pentadbiran Malaysia. 

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger