Monday, September 26, 2011

PERBALAHAN LAKSANA HUKUM HUDUD HANYA RETORIK PAS-DAP SAHAJAKetika ini ramai ahli politik bercakap mengenai hukum hudud setelah kenyataan Nik Aziz bercadang mahu mengembalikan hukum hudud sekiranya Pakatan Pembangkang berjaya menakluk kerajaan.

Apakah dibolehkan hukum hudud itu dilaksanakan di Malaysia sekiranya Pakatan Pembangkang memerintah? Namun, pemerhati politik mengandaikan cadangan Nik Aziz itu hanya bersandarkan retorik politik semata-mata. Ini kerana untuk melaksanakan hukum hudud itu bukanlah suatu perkara yang mudah memandangkan Malaysia kini mempunyai Mahkamah Syariah. Justeru, untuk melaksanakan hukum hudud ini, Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (Akta 355) perlu dipinda.

Atas sebab itu, percakapan ahli-ahli politik seperti Nik Aziz, Karpal Singh mahupun Lim Guan Eng yang bercakaran dalam membincangkan hukum hudud hanyalah sia-sia dan lebih kepada kepentingan politik. Ini kerana selagi Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (Akta 355) tidak dipinda maka selagi itu hukum hudud tidak dilaksanakan di Malaysia.

"Akta ini membataskan kuasa kerajaan negeri untuk meluluskan sebarang undang-undang berkaitan jenayah syariah dengan hanya boleh mengenakan denda tidak lebih RM5,000 atau penjara tidak lebih tiga tahun atau sebatan tidak lebih enam kali sebatan, atau mana-mana kombinasi hukuman-hukuman tersebut sahaja”.

"Ia adalah satu undang-undang yang diluluskan oleh Parlimen dan ia berkuatkuasa di seluruh Persekutuan atau seluruh negara, termasuk di negeri-negeri”.

"Jadi, sebarang pindaan kepada akta tersebut juga perlu dibuat di Parlimen dan mendapat persetujuan majoriti ahli Parlimen”.

Dalam situasi adalah mustahil hukum hudud itu dilaksanakan , kecuali akta tersebut dipinda dengan memasukkan peruntukan membenarkan kerajaan negeri melaksanakan hukuman hudud.

Perkara 75 Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan bahawa sebarang undang-undang negeri yang diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri (DUN) yang berlawanan dengan sesuatu undang-undang Persekutuan, maka undang-undang negeri itu adalah terbatal setakat mana ia berlawanan dengan undang-undang persekutuan itu.

Justeru, adalah lebih baik memperkasakan undang-undang syariah yang kini lebih banyak diperdebatkan khususnya dalam membicarakan dakwaan dalam kes liwat dan rogol yang dihadapi Anwar Ibrahim. 

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger