Friday, September 30, 2011

TETAP “TIDAK” KEPADA KHALID SAMAD DAN PAS SELANGORJabatan Agama Islam Selangor (JAIS) tetap dengan pendirian dan undang-undang bahawa ahli politik tidak dibenarkan menyampaikan ceramah dan tazkirah di masjid dan surau di Selangor.

Keputusan ini berlandaskan titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah supaya masjid dan surau tidak dijadikan tempat berpolitik.

Terdahulu Persuruhjaya PAS Selangor Dr Abdul Rani Osman dan Timbalannya Khalid Samad telah berjumpa dengan Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) Marzuki Hussin Selasa lepas bagi meminta pertimbangan semula dalam mengeluarkan tauliah ceramah dan takzirah kepada ahli politik di surau dan masjid di Selangor.

Sesiapa didapati melanggar titah Sultan Selangor yang dianggap sebagai undang-undang negeri, boleh didenda RM3,000 atau penjara dua tahun atau kedua-dua sekali jika sabit kesalahan.

Walaupun sebelum ini terdapat beberapa pemimpin Pakatan Pembangkang di Selangor yang cuba meminta supaya perkara itu diteliti semula, namun atas prinsip undang-undang ia akan tetap dilaksanakan. Dalam hal ini, kerajaan Negeri Selangor tidak boleh berbuat apa-apa kerana JAIS terletak di bawah kekebalan Sultan.


Dalam kes sebelum ini. Khalid Samad akan dihadapkan di Mahkamah Syariah Klamng kerana didakwa menyampaikan tazkirah tanpa tauliah di sebuah surau di Taman Seri Sementa, Kapar, Klang, pada 16 Ogos lepas.

Hakikatnya, di Selangor pemimpin-pemimpin negeri daripada PKR, DAP dan PAS sudahpun memulakan ceramah atau kempen PRU-13 hampir setiap malam tanpa mendapat apa-apa permit daripada pihak polis.

Demi merealisasikan hasratnya untuk mempertahankan Selangor, pemimpin-pemimpin Pakatan Pembangkang telah mula berkempen tanpa perlu menunggu kempen pilihan raya yang pada tanggapan mereka hanya sekadar pelengkap pilihan raya.

Dengan andaian Perdana Menteri akan membubarkan Parlimen pada bulan November ini, Pakatan Pembangkang telah mula berkempen dan mengadakan ceramah hampir setiap hari dan di segenap tempat secara haram tanpa mendapat permit yang sah dari polis. 

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger