Thursday, September 15, 2011

TUN MAHATHIR: TARIKH PILIHAN RAYA HAK MUTLAK KERAJAAN .... BALAS KENYATAAN PAKATAN PEMBANGKANG MAHU BN BERBINCANG BERSAMA MEREKATarikh pilihan raya umum (PRU) adalah hak mutlak kerajaan yang memerintah yang tidak perlu dikongsi bersama pakatan pembangkang.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, di mana-mana negara pun sememangnya tidak ada perbincangan berkenaan tarikh PRU antara kerajaan yang memerintah dengan parti-parti pembangkang.

“Jadi ia adalah hak mutlak kerajaan untuk membubarkan Parlimen bila masa ditentukan oleh pihak mereka sahaja dan di mana-mana negara pun macam itu.

“Kalau mereka (pembangkang) nak tentukan juga, biarlah jadi kerajaan dulu tetapi bila jadi kerajaan dan kita ajak bincang dulu, mereka tentu tidak mahu”.

Portal propembangkang, Malaysiakini semalam menyiarkan kenyataan pakatan pembangkang mahu terlibat sama menentukan tarikh PRU bagi membolehkan cadangan pembentukan Jawatankuasa Terpilih Parlimen berhubung pembaharuan pilihan raya mempunyai masa mencukupi menjalankan tugas.

Ia antara lima prasyarat yang dibentangkan dan mereka mahu Najib memberi jaminan berhubung perkara itu sebelum mereka memutuskan menyertai JTP.
Beri betis hendak paha, itulah perumpamaan yang sesuai tentang gelagat pemimpin Pakatan Rakyat kini yang tak habis-habis cuba ubah apa yang selama ini termaktub dan diterima majoriti rakyat.

Terbaharu, Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub, meletakkan tuntutan supaya BN dan PR berbincang dan menetapkan tarikh pilihanraya secara bersama, sebagai lima pra syarat sebelum PR Jawatankuasa Terpilih Parlimen pembaharuan proses pilihanraya.

Tarikh pilihanraya ditentukan oleh Perdana Menteri sebagai ketua kerajaan.

Mengakui bahawa tidak pernah berlaku sejarah ada satu muafakat untuk tetapkan tarikh pilihanraya, Salahuddin berkata, "kalau berlaku apa salahnya kita duduk bersama. Kita boleh buat tentang satu kerjasama untuk tetapkan bersama tarikh pilihan raya umum ke-13,” katanya pada sidang media PR pada Selasa.

Paling biadap dalam kenyataan tersebut adalah ugutan Salahuddin terhadap kerajaan bahawa jika kerajaan tidak melaksanakan tuntutan Bersih 2.0 maka perhimpunan Bersih 3.0 akan digerakkan.

“Kalau tak tunaikan cadangan jawatankuasa ini ia hanya main-main, kita nak ingatkan perhimpunan Bersih 3.0 akan ambil tempat, jangan persiakan niat ikhlas kita untuk bekerjasama,” katanya.

Menurut beliau, pihaknya juga mahu Putrajaya melaksanakan lapan tuntutan yang dikemukakan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0).

Ahli Parlimen Kubang Kerian ini berkata, PR juga mahu Najib memberi jaminan dan serius untuk melaksanakan pembaharuan sistem pilihan raya sebelum memanggil pilihan raya umum ke-13.

“Kalau beliau (Najib) betul-betul untuk bersama kita dan tubuhkan jawatankuasa ini, maka sekali lagi kami hadir bahawa PR bersedia menawarkan komitmen dan kerjasama sepenuhnya kepada jawatankuasa ini yang bakal dicadangkan pada 3 Oktober, yang akan dibentangkan dengan beberapa perkara yang mesti diberikan jaminan kukuh.

“Sebelum kami putuskan sama ada mahu sertai atau tidak kita mahu kerajaan beri jaminan dalam lima perkara ini, kita bersedia tawarkan khidmat untuk kebaikan, bukan untuk parti tapi untuk rakyat negara kita tetapi mesti ada jaminan serius daripada Najib dan beliau perlu beri jaminan sebelum 3 Oktober”.

Jelas Salahuddin, pentadbiran Najib masih mempunyai masa untuk melaksanakan pembaharuan sistem pilihan raya kerana mandat sehingga April 2013.

“Kita masih mempunyai masa, kalau jawatankuasa ini diberi masa enam bulan untuk mengkaji cadangan, selepas daripada itu kerajaan tunaikan cadangan dan kita masih ada masa.

“Ini jaminan ikhlas yang kita berikan kepada Najib, tolong jawab dengan segera supaya kita boleh jawab (apa pendirian)”.

Ditanya apa pendirian Pakatan Rakyat sekiranya kerajaan tidak melaksanakan kelima-lima syarat itu, Salahuddin bagaimanapun berkata: “Kita cakap tentang jiwa besar kita dulu, tentang kesediaan kita, kita beritahu tentang hasrat kita dan kita tunggu jawapan daripada Perdana Menteri dulu.”

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger