Thursday, October 27, 2011

PEMIMPIN-PEMIMPIN ISLAM YANG DITAKUTI NEGARA-NEGARA BARAT

Kematian ngeri beberapa pemimpin Islam di beberapa buah negara Islam menunjukkan negara-negara kuasa besar khususnya negara-negara Barat seperti Amerika Syarikat terdesak untuk mengekalkan kuasanya hegemoninya.

 Bekas Presiden Iraq, Allahyarham Saddam Hussein

Bermula dengan pembunuhan tragedis bekas Presiden Iraq, Saddam Hussein semasa Perang Teluk yang menyaksikan tentera Amerika Syarikat dan Britain telah menyerang negara Iraq yang dilihat melanggar kedaulatan Iraq. Dakwaan bahawa Saddam Hussein pencetus keganasan hanyalah helah sebaliknya mahu menakluki negara Iraq demi kepentingan ekonomi dalam menguasai minyak.

 Bekas Pemimpin Al-Qqeda, Allahyarham Osama bin Laden

Atas tujuan memerangi keganasan, Amerika Syarikat telah melancarkan serangan nekad dan memburu pemimpin tertinggi Al-Qaeda, Osama bin Laden. Bagi Amerika Syarikat, kejadian 11 September yang telah mengorbankan ribuan nyawa penduduk Amerika Syarikat menjadi titik tolak untuk melancarkan perang memerangi keganasan. Dengan angkuh, kematian Osama bin Laden itu telah menggambarkan Amerika Syarikat sebagai polis dunia yang bertindak mengawal keadaan.

 Bekas Perdana Menteri Libya, Allahyarham Muammar Gaddafi

Tempoh 6 bulan menyaksikan pemberontokan penduduk Libya yang didalangi Amerika Syarikat yang berakhir baru-baru ini dengan membawa kematian bekas Perdana Menteri yang juga pemimpin yang dikehendaki Amerika Syarikat, Muamar Ghadafi. Kematian tragiknya yang mencetuskan kemarahan umat Islam di seluruh dunia sekoran mayatnya yang dibiar dan dipamerkan seolah-olah membuktikan bekas Perdana Menteri Libya itu bersalah.

 Pemimpin Hammas, Palestin, Ismail Haniyah

Ismail Haniyah dikenal sebagai tokoh pragmatis yang lebih terbuka untuk berdialog dengan Israel. Namun dia menegaskan bahawa dialog damai dapat dilakukan bila Israel menerima hak-hak Palestin.

Namanya mula dijulang ketika Hamas, parti politiknya menang dalam pemilihan legislatif Palestin pada Januari 2006. Mempunyai hubungan erat dengan pemimpin spiritual Hamas, Syekh Yassin yang dibunuh oleh Israel. Hamas yang dipimpinnya menjadi pilihan rakyat Palestin yang bosan dengan perundingan yang dipegang oleh Fatah namun tidak pernah berhasil mengembalikan hak rakyat dan tanah Palestin, malah terus hilang.

 Bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad

Sepanjang memerintah Malaysia, bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad telah berjaya membawa Malaysia dari sebuah negara yang masih muda dalam mengecapi kemerdekaan ke arah negara membangun dan kini misinya diteruskan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak untuk menuju ke arah negara maju menjelang tahun 2020.

Suaranya di peringkat antarabangsa sangat dihormati dan tidak kurang juga digeruni oleh negara-negara kuasa luar seperti Amerika Syarikat terutama dalam isu seperti negara-negara membangun dan isu Palestin yang sehingga kini tiada kesudahan. Peranannya dalam membawa keluar Malaysia dalam kemelesatan ekonomi akibat kejatuhan nilai mata wang dunia tanpa memerlukan pertolongan bank dunia.

Presiden Iran, Mahmaoud Ahmadinejad

Ahmadinejad nama yang menjadi kegerunan bagi Amerika Syarikat dan Israel ekoran sikapnya yang anti kedua-dua negara yahudi itu. Tindakan Amerika Syarikat yang cuba untuk mengucar-kacirkan Iran seperti yang dibuatnya ke atas Mesir, Syria dan Libya tidak berjaya disebabkan kesetiaan rakyat Iran ke atas Presiden Iran itu. Pastinya, Amerika Syarikat tidak akan berputus asa dan akan meneruskan usahanya untuk memecahbelahkan rakyat Iran. Yang pasti, Amerika Syarikat dan Israel takut akan kebijaksanaan kepimpinan Ahmadinejad.

Kebijaksanaan mereka ini dalam memimpin negara masing-masing telah dicemburui pemimpin-pemimpin negara Barat yang tidak senang dengan keamanan dan kedamaian yang dinikmati rakyat di bawah pemerintahan mereka. Atas foktor cemburu dan ekonomi, pemimpin-pemimpin kuasa Barat cuba untuk meneguhkan peranannya sebagai kuasa dunia walaupun hakikatnya mereka ini hanyalah bersifat pengacau sahaja. 

2 komen:

  1. Salam;
    melalui peristiwa ini..nampak jelas rakyat islam sendiri yang bodoh,tamak rela diperkudakan oleh amerika untuk memecah belahkan bangsa sendiri.

    ReplyDelete
  2. salam....buktinya org islam itu pandai mentadbir tanpa mengharapkan bantuan dr negara2 besar......kita harus merasa bangga dgn ape yang berlaku ttp disebabkan ketamakkan dan iri hati membuatkan islam itu sendiri berpecah.....dunia....dunia...dunia...

    ReplyDelete

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger