Thursday, November 10, 2011

ANWAR IBRAHIM PENGARUHI HAK ASASI MANUSIA ANTARABANGSA KECAM MALAYSIAAkibat desakan rakyat Malaysia dan tindakan polis mengklasifikasikan program Merdeka Seksualiti sebagai haram, negara telah dikecam oleh kumpulan pemantau hak asasi manusia antarabangsa. Semua ini dikatakan angkara Anwar Ibrahim yang telah datang ke Amerika Syarikat bertemu rakan sejawat ‘gay’nya Al-Gore dan memaklumkan mengenai program Seksualiti Merdeka.

Ekoran itu, kumpulan pemantau hak asasi manusia antarabangsa yang dikenali Human Rights Watch yang berpangkalan di New York dalam sepucuk surat kepada Datuk Seri Najib Abdul Razak telah mengecam Malaysia kerana menghalang program Seksualiti Merdeka yang dikatakan menidakkan hak asasi golongan tersebut dalam mendapatkan tempat dalam masyarakat.

Human Rights Watch menyalahkan pihak berkuasa telah gagal memberikan apa-apa dalil bagi mewajarkan pengharaman itu. Sebelum ini, program Seksualiti Merdeka telah diadakan di negara ini sejak tahun 2008 tanpa sebarang kejadian atau gangguan daripada pihak berkuasa. Tetapi, tahun ini telah program itu telahpun diharamkan akibat desakan rakyat.

Sekiranya program tersebut tidak diharamkan, antara program yang dimuatkan itu, termasuk ceramah, bengkel, acara-acara sastera, pementasan teater dan pameran seni yang memberi tumpuan pada hak asasi rakyat pelbagai orientasi seksual dan identiti jantina.

Namun, pihak polis pada 3 November lalu mengharamkan semua aktiviti anjuran Seksualiti Merdeka, atas alasan bahawa ia akan mendatangkan "ancaman kepada ketenteraman awam.


Bagi pengarah advokasi lesbian, gay, biseksual, dan transgender (LGBT) di Human Rights Watch, Boris Dittrich, pengharaman Seksualiti Merdeka terang-terangan mengecam kerajaan dan dikatakan bercanggah dengan konsep 1Malaysia Najib untuk menggalakkan perpaduan dalam kepelbagaian kaum di Malaysia.

Bagaimanapun, pihak berkuasa tidak melayan permintaan Human Rights Watch yang dikatakan dipengaruhi Anwar Ibrahim hanya semata-mata mahu meneruskan program Seksualiti Merdeka. Sebaliknya, kepentingan dan ketenteraman awam rakyat diambilkira dan bukannya hanya terhadap kepentingan segelintir pihak. 

3 komen:

  1. orang² yang nak meneruska program Seksualiti Merdeka ni patut bubuh dalam kandang babi saja, supaya dia belajar dengan babi agar dia tahu babi pon tak kongkek jantan sama jantan.

    psstt..apa la nak jadi perangai lebih buruk dari binatang.

    ReplyDelete
  2. biar aja kita dikecam oleh sekumpulan manusia totok seperti Amnesty international ni daripada kita dikecam oleh Allah SWT seperti yang terjadi kepada kaum luth. Biarkan meereka berkokok mengaum sekeras singa sekalipun kerana banyak lagi negara dan majority masyarakat luar sana yang menyokong kita. yang penting kita dirahmat Allah SWT dari dikecam oleh nya. biarkan jer..tak luak pun

    ReplyDelete

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger