Wednesday, December 28, 2011

NEGARA BERKEBAJIKAN VS NEGARA ISLAMWalaupun teruk dikritik Dr Hassan Ali berhubung dasar Negara Berkebajikan, PAS berpegang bahawa dasar itu adalah sesuai dengan ‘hubungan’ bersama DAP dan PKR. Beliau mengakui dasar Negara Islam yang diperjuangkan selama ini tidak bersesuaian dengan ‘hubungan’ bersama DAP yang secara jelas menentang penggunaan nama Islam atau Negara Islam.

Berdasarkan pandangan Dr Hassan Ali berhubung pembentukan Negara Berkebajikan yang dilihat sebagai usaha mengabur mata rakyat terhadap hala tuju PAS dalam Pakatan Pembangkang. Sebaliknya, tegas PAS dasar perjuangan baru ini adalah bertujuan untuk ‘bersama’ dengan DAP dan PKR.

Bercakap mengenai Negara Berkebajikan yang diperjuangkan PAS, Dr Hassan Ali menegaskan kerajaan BN yang sedia ada ini juga telah melaksanakan Negara berkebajikan sejak dahulu lagi. Justeru, Negara Berkebajikan yang diperjuangkan PAS hanyalah retorik dan secara tidak langsung telah mempromosikan BN yang selama ini telah memperjuangkan Negara Berkebajikan.


Khalid Samad mengakui bahawa Negara Islam yang diperjuangkan PAS sebelum ini sangat tidak disukai DAP yang sememangnya anti-Islam. Justeru, bagi menyempurnakan hubungan bersama ini PAS mengambil ketetapan untuk mengubah dasar Negara Islam kepada Negara Berkebajikan. 

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger