Tuesday, December 27, 2011

PKR LEBIH PERCAYAKAN CHEGUBARD BERBANDING SHAMSUL ISKANDAR KETUAI GERAKAN MEMBEBASKAN ANWAR 901Angkatan Muda Keadilan (AMK) telah melancarkan Gerakan Membebaskan Anwar 901 secara besar-besaran pada 9 Januari 2012 kononnya bagi menandakan kebangkitan rakyat, tarikh dimana Hakim Dato Zabidi Md Diah dijangka membuat keputusan berhubung pertuduhan liwat yang dikenakan ke atas Anwar Ibrahim.

Penganjuran Gerakan Membebaskan Anwar 901 bertujuan mahu memberi mesej yang keras kepada kerajaan bahawa rakyat menolak sebarang bentuk penyalahgunaan Mahkamah untuk menjatuhkan karier politik pemimpin pembangkang atau pendeknya, konspirasi politik melalui perundangan.

Ketua peguambela, Karpal Singh percaya konspirasi itu wujud dan cuba dijayakan dalam perbicaraan Anwar Ibrahim. Apakah setiap kali perbicaraan yang melibatkan Anwar Ibrahim dianggap sebagai konspirasi?

AMK percaya Anwar Ibrahim akan didapati bersalah dan dijatuhkan hukuman oleh mahkamah. Kenyataan bersalah ini bukan benar-benar terlibat tapi kerana semuanya sudah diatur sebegitu rupa untuk mewajarkan dirinya ke penjara.  Disamping kelemahan pasukan pembelaan yang gagal sama sekali memfokus kepada fakta teknikal berhubung penemuan DNA di dalam dubor Saiful, sebaliknya lebih berminat mempertikaikan seksyen mana yang betul.

Menjadi kelaziman peguambela Anwar Ibrahim akan mempergunakan sepenuh ruang dan peluang di mahkamah untuk menunjukkan wujud konspirasi politik untuk membantunya chek ini di Penjara Sungai Buloh. Malah, tuduhan meliwat yang sepatutnya dijadikan asas dalam perbicaraan itu telah tidak dipedulikan sebaliknya mengecam sistem perbicaraan yang dianggap tidak menyebelahinya.

Jika dahulu, kebangkitan rakyat yang diterjemahkan penyokong-penyokong PKR pada tahun 1998/99 sehingga telah menyebabkan negara terjerumus ke kancah pergolakan kepimpinan. Inilah yang dimahukan sekali lagi Anwar Ibrahim sehingga mahu mencetuskan huru-hara pada 9 Januari 2012. Bagaimanapun, perbuatan itu tidak akan berlaku kerana rakyat kini telah sedar akan siapakah yang sebenarnya yang bersalah.

Pada asalnya Shamsul iskandar merangkap Ketua AMK akan mengetuai pegerakan tersebut namun ramai pemimpin dan ahli AMK kurang percaya kebolehan kepimpinan Shamsul Iskandar. Mereka beranggapan Shamsul Iskandar tidak layak untuk memimpin Gerakan Membebaskan Anwar 901 yang dianggap masih lagi kurang berkemahiran. Ini terbukti apabila beliau gagal dalam menghantar seberapa banyak peserta untuk membela Anwar Ibrahim semasa di mahkamah. Kalau berkelebihan pun yang ada pada Shamsul ialah beliau tidak pernah gagal menjadi yang terawal sampai ke mahkamah setiap kali prosiding Anwar berlangsung. Calon yang paling sesuai adalah Badrul Shaharin atau CheguBard.


Kenapa CheguBard dan bukan Shamsul Iskandar? CheguBard sebelum ini berjaya dengan provokasinya ke atas BN apabila memutarbelitkan fakta berhubung cincin permata yang nilainya RM24 juta yang dikaitkan dengan isteri Perdana Menteri dan mengarahkan mahasiswa untuk menurunkan bendera dengan gambar Najib dibangunan keramat UMNO, PWTC.

Sementara Shamsul pula tidak ada apa kelebihan lain yang boleh dicakapkan melainkan kepetahan berucap, sesuai dengan kerjayanya sebagai seorang peguam.

Apakah CheguBard mampu mengetahui Gerakan Membebaskan Anwar 901 yang dicanangkan AMK demi kebebasan politik dan Anwar Ibrahim? 

1 komen:

  1. Cgegubard ni pencacai najis dan layak makan taik annnuar semau maunya. He he he

    ReplyDelete

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger