Saturday, March 3, 2012

DAP PERSOAL KUASA SULTAN DALAM MELANTIK MENTERI BESAR HANYA DARIPADA ORANG MELAYU


Belajar dari kesilapan lalu, DAP mempersoalkan hak mutlak Sultan di negeri-negeri di Malaysia yang ‘berkuasa’ untuk melantik Menteri Besar dan Ketua Menteri hanya daripada kalangan orang Melayu.

Tindakan DAP itu seolah-olah mencabar kedaulatan Sultan dan hak istimewa orang Melayu yang telah termaktub dalam Perlembagaan Malaysia.

Dalam kenyataan sebuah artikel dalam akhbar Cina Sin Chew Jit Poh keluaran 1 Mac 2012 yang memperlihatkan kedangkalan DAP yang mempertikaikan kuasa Raja dan Sultan di Malaysia.

Perak DAP accused that MCA and Umno passed the enactment of state constitution in the past that only Malay or Muslim can become MB and because of this, CSL and Gan Ping Sieu are misleading the people and should be condemned.

The statement is to rebut CSL's claim that even DAP won 18 seats in Perak, it still had to give the MB post to Nizar, making itself a PAS puppet.

The state constitution clearly stipulates that unless there is an exemption by Sultan, only Malay/Muslim can be the MB. Hence MCA must answer to Chinese community why it would lower itself in the past for agreeing to such an enactment and now blame DAP.

If it's not the enactment, any party with majority in the state assembly can hold the MB post.

They accused Dato Dr Chua Soi Lek has been spreading lies everywhere to the Chinese community that once PR wins, PAS will be the leader but Malay papers had reported that Chua saying if DAP won, it will form Chinese governemtn and sidelined the Malays. This proves MCA's hypocritical politics.

PAS has 60 seats out of 222 MP seats, not even 1/3 and it will not become the taiko even it wins all. but look at Umno, it has more than half of the seats, it can form govt by itself, the Chinese should be worried about Umno.


‘Kehilangan’ jawatan Menteri Besar Perak kepada orang Melayu biarpun menang banyak di beberapa kawasan DUN telah mencetuskan rasa tidak puas hati DAP. Biarpun melantik rakan mereka daripada PAS untuk menjawat jawatan Menteri Besar hanya selama 6 bulan selepas masalah dalaman yang menyaksikan beberapa ADUN dari DAP keluar parti dan bersikap berkecuali dengan menyokong BN.

Sepatutnya pemimpin DAP yang menjawat jawatan Menteri Besar Perak dan bukannya PAS atau PKR jika ia diserahkan kepada kedua-dua kompenan parti Pakatan Pembangkang itu.

DAP sangat mengidamkan jawatan Menteri Besar setelah berjaya memiliki jawatan Ketua Menteri di Pulau Pinang. Untuk merealisasikan hasratnya itu, DAP kini mencari ruang dan peluang untuk memperkenalkan calon Melayu yang akan mewakili DAP dalam PRU-13 akan datang.

Kemenangan pastinya memihak kepada DAP dan jawatan Menteri Besar Perak dan beberapa negeri yang telah dikenalpasti akan jatuh ke tangan mereka seperti Negeri Sembilan dan Johor. Justeru, mereka tidak akan melakukan kesilapan dan akan meletakkan calon Melayu yang mewakili DAP di beberapa kawasan yang dikatakan mampu menang.

Jika berkuasa, pemimpin Melayu yang mewakili DAP akan menjawat jawatan Menteri Besar dan bertindak sebagai boneka. Segala perancangan dan keputusan yang melibatkan kewangan, pentadbiran dan pengurusan akan dirujuk dan dikendalikan pemimpin-pemimpin DAP.

2 komen:

 1. jika sesiapa merasa bahawa ini adalah suatu artikel yang menghasut dan bercanggah dengan perkara 153 perlembagaan malaysia, dengan segala takzimnya anda diminta membuat perkara berikut :-
  1. membuat report polis - sebanyak mungkin report berkenaan lagi baik.
  2. membuat bantahan contohnya demontrasi aman
  3. membuat memorandum dan menyerahkan memerondum kepada raja-raja, ydpa, pm dan kepada dap perak serta pusat.
  ayuh perkasa jangan diam kerana menurut bidalan orang melayu diam ertinya setuju. jangan jadi majoriti senyap kerana senyap membuatkan mahkamah melihat tiada unsur hasutan - lihat kes kapal sing yang telah dituduh dalam akta hasutan tetapi pihak pendakwa gagal membuktikan ada kes, lihat lgbt gagal dalam permohonanya membuat demontrasi kebebasan seksual kerana adanya report olih pelbagai pihak. sebagai rakyat malaysia kita hendaklah bertindak selaras dengan kehendak undang-undang dan bagaimana undang-undang itu ditafsirkan olih mahkamah.

  ReplyDelete
 2. ORG2 CINA DI NEGARA INI MEMANG TAK PERNAH SEDAR DIRI. KALAU TERJADI PERKARA SEPERTI 13 MEI 1969, MEREKA INILAH YG SEBENARNYA MEMBUAT PROVOKASI TERHADAP ORANG2 MELAYU. SEKIRANYA TERJADI SEKALI LAGI SAYA RASA ORANG2 MELAYU TAK KAN BAGI MAAF TERHADAP ORG2 CINA INI LAGI.

  ReplyDelete

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger