Thursday, March 29, 2012

KENYATAAN SOKONG ISRAEL DI WALL STREET JOURNAL: ANWAR TERUS MEMBISUPersidangan Dewan Rakyat kali ini mungkin yang terakhir bagi Anwar Ibrahim apabila dijadikan medan pemimpin BN mengasak Ketua Pembangkang itu dalam membicarakan isu sokongnya tehadap Israel atau rejim zionis itu.

Seperti mana tindakan Pakatan Pembangkang menggunakan Dewan Rakyat untuk membahaskan hal-hal yang menghina pemimpin BN tanpa sebarang bukti, kali ini pemimpin BN sepakat menghadiahkan isu Anwar Ibrahim dan Israel untuk diperdebatan bersandarkan kepada bukti yang jelas dan terang.

Ketika diasak pemimpin BN berhubung sokongannya ke atas Israel, Anwar Ibrahim hanya mampu tunduk dan membisu. Lebih menghairankan lain orang yang membuat kenyataan lain pula orang yang mempertahankan. Seperti biasa, gelagat pemimpin Pakatan Pembangkang yang mempertikaikan maksud kenyataan Anwar Ibrahim dengan dakwaan disalah tafsir pemimpin BN. Apakah pemimpin Pakatan Pembangkang faham sangatkah dengan bahasa Inggeris?

Anwar Ibrahim sebelum itu berang dan marah dengan dakwaan Datuk Richard Riot Jaem bahawa kenyataannya telah disalah tafsir sebagai menyokong keganasan Israel ke atas penduduk Palestin. Menurut Anwar Ibrahim, beliau menggugut akan mengambil tindakan jika isu ini terus difitnah pemimpin BN.

Apakah Anwar Ibrahim lupa bahawa isu ini sedang dibicarakan dalam Dewan Rakyat???

Keberangan Anwar Ibrahim itu hanya seketika apabila tertunduk malu dengan cabaran  Datuk Abdul Rahman Dahlan yang mempersoalkan kenapa Ketua Pembangkang itu tidak menyaman atau mengambil tindakan undang-undang ke atas The Wall Street Journal (WSJ) jika benar kenyataannya menyokong keselamatan Israel adalah fitnah, sebaliknya Anwar Ibrahim terus membisu.
Jika benar dakwaan pemimpin BN dan NGO’s bahawa kenyataan Anwar Ibrahim itu bersifat menyokong Israel, kenapa Anwar Ibrahim tidak mengambil tindakan undang-undang ke atas Wall Stree Journal atas alasan memfitnahnya?

Namun, sehingga kini setelah beberapa bulan isu ini diketengahkan, Anwar Ibrahim tidak sekalipun mengambil sebarang tindakan. 

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger