Wednesday, May 23, 2012

DAP JUARA MEMPOLITIKKAN PENDIDIKAN CINA DI SARAWAK
#Srwkamek Isu pendidikan Cina di Sarawak kini telah dijadikan bahan politik oleh DAP dalam menjuarai kepentingan masyarakat Cina. Selama beberapa tahun DAP mempolitikan isu pendidikan Cina dan bercakap tentang pendidikan Cina namun sehingga kini tiada satu pun projek yang diusahakan DAP. Mereka ini hanya tahu bercakap sahaja.

Bagi kerajaan BN, isu pendidikan masyarakat Cina juga pendidikan kaum-kaum lain di Malaysia sangat dipandang berat. Sebab itu, kerajaan kini sedang mengadakan transformasi pendidikan khususnya dalam mengadakan anjakan terhadap pendidikan negara.

Sehingga kini, DAP hanya bercakap sahaja tentang isu pendidikan sekolah. Berbeza dengan kerajaan BN apabila telah memindahkan sebanyak lima (5) sekolah rendah Cina dari luar bandar ke bandar.

Selain memindah, Kerajaan BN juga telah membantu menaik taraf atau membina tidak kurang daripada 12 sekolah rendah dan menengah Cina termasuk sekolah mubaligh, sehingga menukar mereka menjadi beberapa sekolah terbaik di negeri ini, lengkap  dengan peralatan.

Terbaru, lawatan Perdana Menteri ke Sibu pada 27 April 2012 telah mengumumkan geran RM1.5 juta bagi SJK Thai Kwang di kawasan Dudong.

Biarpun rakyat Sibu berasa bangga dan terharu dengan pengumuman Perdana Menteri itu ke atas peruntukan pendidikan Cina, namun Wong Ho Leng (DAP-Bukit Assek) memandang rendah dengan menyatakan nilai RM1.5 juta itu tiada apa yang dibanggakan dan menganggapnya sebagai gula-gula politik.

Kenyataan Wong Ho Leng itu menunjukkan beliau tidak berterima kasih dan menunjukkan tidak menghormati seseorang yang memberi bantuan kepada sekolah-sekolah Cina dan ini satu lagi isu pendidikan yang dipolitikkan.

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger