Tuesday, May 8, 2012

IRENE FERNANDEZ SANGGUP BURUKAN NAMA MALAYSIAPengarah Eksekutif Tenaganita, Irene Fernandez sanggup memburukkan nama Malaysia demi mendapat pengiktirafan daripada Pakatan Pembangkang. Misi memburukkan nama Malaysia diteruskan tetapi kali ini diteruskan dengan menggunakan nama orang lain.

Semalam, Irene Fernandez bertindak mengecam Malaysia sebagai bukan sebuah negara terbaik untuk mencari rezeki. Dengan kenyataan bersifat memburukkan nama Malaysia, kehadiran wanita Indonesia ke Malaysia semata-mata untuk bekerja dalam sektor pembantu rumah hanya dijadikan objek ekploitasi, penderaan fizikal, keganasan dan rogol.

Tidak cukup mengata yang buruk tentang polisi kerajaan terhadap pembantu rumah Indonesia, Irene mendakwa majikan di Malaysia berani melanggar undang-undang dengan memberi rasuah kepada polis dan mahkamah.


Persoalan di sini, jika benar Malaysia mengamalkan provokasi ke atas pembantu rumah Indonesia, kenapa ramai rakyat Indonesia bekerja di Malaysia selain daripada bekerja sebagai pembantu rumah? Malah, ramai rakyat Indonesia sanggup dang secara haram di Malaysia bagi mencari rezeki halal.

Presiden Persatuan Agensi Pembantu Rumah Asing Malaysia (PAPA), Jeffery Foo menyatakan Malaysia adalah lubuk emas bagi warga Indonesia dan telah menjadi penyumbang rezeki kepada mereka sejak tahun 1980an lagi.

Difahamkan ketika ini sebanyak lebih 200,000 pembantu rumah Indonesia bekerja di Malaysia. Itu belum lagi warga Indonesia yang bekerja di sektor perkilangan, perladangan dan pembinaan.

Biarpun kehadiran warga Indonesia ramai, namun sikap kerajaan Malaysia yang mengamalkan sikap terbuka dalam memberikan kebenaran asalkan memenuhi syarat yang telah ditetapkan kerajaan.

Kemasukan warga Indonesia ke Malaysia tidak terlepas daripada perbuatan jenayah termasuk menculik, merompak, mencuri dan sebagainya. Mereka yang didapati terlibat dan bersalah tetap akan dihukum dengan sewajarnya mengikut ketetapan undang-undang.

4 komen:

 1. Bawa lah Tun M kembali dalam senarai Jemaah menteri dan jadikanlah beliau sebagai menteri dalam negeri.....PASTI aman kembali bumi MALAYSIA ini

  ReplyDelete
 2. hahaha...terkejut aku tgk muka betina nie...hahahaha...mcm shrek pn ada...hahahahaha...kelakar sehhh...

  ReplyDelete
 3. kenapalah Irene & Ambiga ini boleh memperKUDAkan anwar ibrahim, azizah, nik ajis, azwan ali, saifudin nasution & hadi awang. Apa keistimewaan nya mereka ni.... cukuplah. kembali lah ke pangkal jalan...

  ReplyDelete
 4. Bini Shrek ke ni..??? Ambikkau pon ada..binijuburi ikut sekali..pegi Mampos Kau PR..

  ReplyDelete

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger