Sunday, May 27, 2012

NIK AZIZ DAN, HARUN TAIB DAN NIK ABDUH BERCANGGAH PENDAPAT SOAL PERDANA MENTERI PAKATAN PEMBANGKANG
Belum lagi menang PRU-13, Pakatan Pembangkang kini telah bertikam lidah sesama sendiri berkenaan siapa seharusnya menjadi Perdana Menteri. Jika sebelum ini kedudukan Anwar Ibrahim sebagai calon Perdana Menteri amat stabil dan kukuh, tetapi selepas kenyataan peguam liwat Anwar Ibrahim yang juga Pengerusi DAP, Karpal Singh yang mahu bukan Melayu dan Islam menjadi pilihan sebagai Perdana Menteri.

Tercetusnya kenyataan Karpal Singh itu telah mengoncangkan kedudukan Anwar Ibrahim sebagai calon Perdana Menteri sehingga berlaku pergolakan dalam Pakatan Pembangkang.

Jika sebelum ini pemimpin DAP, Karpal Singh dan Lim Kit Siang berdolak dalih pasal kenyataannya itu bagi memujuk kembali pemimpin PKR dan PAS yang mahukan Perdana Menteri daripada kalangan Melayu dan Islam. Ini supaya hubungan mereka tidak tegang menjelang PRU-13 akan datang ini.

Karpal Singh yang dalam kenyataannya sebelum ini mahu melihat seorang bukan Melayu dan Islam menjadi Perdana Menteri sebelum beliau mati. Calon yang sesuai mengisi jawatan Perdana Menteri adalah Lim Guan Eng.

Bagi Mursyidul Am PAS, Nik Aziz Nik Mat menyatakan beliau tidak kisah siapa yang menjadi Perdana Menteri termasuklah mereka yang bukan Melayu.

Manakala, pandangan Presiden PAS, Abdul Hadi Awang menyifatkan kenyataan Karpal Singh itu adalah bersifat peribadi dan bukan parti.

Berbeza pula dengan Dewan Pemuda PAS yang diketuai Nik Abduh Nik Aziz dan disokong yang sebulat suara Ketua Dewan Ulama PAS, Harun Taib yang mahu calon Perdana Menteri hendaklah terdiri daripada orang Melayu dan Islam seperti yang diamalkan kerajaan BN ketika ini.

Tegas Harun Taib, Pemuda PAS akan menentang sebarang usaha untuk melonjakkan dalam kalangan bukan Melayu dan bukan Islam menerajui negara ini.

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger