Saturday, May 26, 2012

S.AMBIGA MEMOHON MAAF SECARA TERBUKA KEPADA RAKYAT MALAYSIA
#Srwkamek Setelah berlaku 2 kejadian memalukan di hadapan rumah S.Ambiga dalam tempoh sebulan dan tindakan penjaja-penjaja Jalan Tunku Abdul Rahman yang mahu membuka pasar malam di hadapan rumahnya, akhirnya S.Ambiga secara terbuka memohon maaf kepada rakyat Malaysia.

Ini berikutan desakan kira-kira 600 orang yang mewakili dua badan bukan kerajaan (NGO) yang berhimpun berhampiran rumah Pengerusi Bersama BERSIH, Datuk S Ambiga di sini, petang semalam.

Kejadian Perhimpunan BERSIH 2.0 pada Julai 2011 dan BERSIH 3.0 pada 28 April lepas telah menyebabkan kerugian besar yang dialami peniaga dengan memaksa mereka menutup perniagaan bagi mengelak kemusnahan yang berlaku ke atas bahan jualan mereka.

Kedua-dua kumpulan itu mewakili BERSIH 4.0 dan HALAU 1.0 berarak di sepanjang Jalan Setiakasih 1, Bukit Damansara, bermula jam 4.00 petang menuju ke kediaman bekas Presiden Majlis Peguam itu untuk menyerahkan nota tuntutan mereka.

Biarpun hasrat mereka mahu mengadakan pasar malam di hadapan rumah S.Ambiga dihalang polis dan DBKL dan sebelum ini mereka (polis) dikecam hebat oleh S.Ambiga dan BERSIH akhirnya mereka terpaksa mengalah.

Begitupun memorendum berkaitan tuntutan mereka tetap diserahkan bagi kepentingan kesemua peniaga Jalan Tunku Abdul Rahman yang mengalami kerugian.

Penganjur BERSIH 4.0 yang juga Pengerusi Majlis Bertindak Peniaga-Peniaga dan Penduduk Warga Kota (MBPPWK), Datuk Jamal Md Yunus, berkata nota tuntutan adalah untuk mendesak Ambiga memohon maaf secara terbuka, selain membayar kerugian dialami mereka.

“Kami mewakili 60 peniaga yang sudah membida tapak untuk membuka gerai di hadapan rumah Ambiga sebulat suara membatalkan hasrat itu demi menghormati undang-undang, namun mendesak agar beliau membayar ganti rugi dialami peniaga.

Sekarang ini, kami akan mengadakan perbincangan dengan lebih 100 peguam bagi memfailkan saman terhadap BERSIH dan Ambiga yang masih membisu terhadap tuntutan kami,” katanya selepas menyerahkan tuntutan itu kepada Pengerusi Bersama BERSIH, Datuk A Samad Said.

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger