Saturday, September 22, 2012

DAP ADA HAK TAMBAH KERUSI DI KEDAHSetiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng menjelaskan DAP Kedah wajar diperuntukan kerusi Parlimen dan DUN yang lebih berbanding PAS dan PKR. Dalam mesyuarat DAP Pusat, perwakilan bersetuju dengan hasrat DAP Kedah yang mahu meletakkan calon di dua (2) kerusi parlimen (Alor Setar dan Padang Serai) dan enam (6) Dewan Undangan Negeri (DUN) membabitkan Kota Darul Aman, Bakar Bata, Derga, Bakar Arang, Gurun dan Lunas.  

DAP tetap mahu tambahan kerusi untuk bertanding pada PRU13, ketika PRU-12 kita hanya letak calon di Kota Darul Aman dan Derga. Jumlah ini amat kecil dan ia tidak boleh diterima untuk PRU-13. Ini terpulanglah kepada PKR dan PAS dalam mengurangkan kerusi mereka di Kedah.

Jika PKR dan PAS mahu melihat Pakatan Pembangkang terus berkuasa dan mempertahankan Kedah, sewajarnya PKR dan PAS harus mengikuti pelan yang dicadangkan DAP. Ini kerana ketika ini DAP merupakan sebuah parti yang sangat kuat berbanding PKR dan PAS.


Keputusan DAP itu pastinya membuatkan pemimpin PKR dan PAS tidak berpuashati. Jika ini berlaku, perkara ini boleh dibawa terus ke pemimpin tertinggi di peringkat Pusat untuk dibincangkan. Lim Guan Eng percaya perbincangan itu akan menyebelahi mereka memandangkan PAS dan PKR hanyalah alat dan kuda hitam DAP.

Di peringkat Pusat, PKR dan PAS tidak dapat membuat sebarang keputusan memandangkan DAP mempunyai kuasa mutlak. Anwar Ibrahim selaku Ketua Pembangkang akan memihak kepada DAP dalam apa cara sekalipun demi mencapai cita-citanya untuk menjadi Perdana Menteri. Jika keputusan DAP itu boleh membuatkan Pakatan Pembangkang terus mempertahankan Kedah dan memenangkan Pakatan Pembangkang, nescaya Anwar Ibrahim tidak mempunyai masalah biarpun DAP diberikan banyak kuasa.

Dalam apa cara sekalipun, DAP mahukan lebih banyak kerusi dan ini memperlihatkan kekuasaan mereka dalam Pakatan Pembangkang. Seperti mana yang mereka perlihatkan ke atas Pulau Pinang dan Selangor, DAP kini mahu memperluaskan kuasanya di Kedah, Melaka, Negeri Sembilan dan Johor.

Jika DAP berhajat besar, adakah PAS dan PKR akan bersetuju menerima keputusan DAP itu? Sama-sama kita nantikan jawapan daripada PAS dan PKR dalam menjawab persoalan yang dilontarkan Lim Guang Eng dan DAP. 

2 komen:

  1. Dengan kuasa Allah SWT, Pakatan Rosak akan menuju kehancuran.

    ReplyDelete
  2. macammana besar telor babi seperti yg terpapar kat atas tu macam tu lah juga telor org pakatan haram terutamanya org2 pas yg sanggup jadi keldai sipenjubo... semakin membesar macam buah kelapa...Kun faya kun.

    ReplyDelete

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger