Thursday, September 27, 2012

DEMONTRASI BERSIH 3.0 PUNCA ARAB SAUDI TOLAK KUOTA TAMBAHAN HAJI MALAYSIAPermohonan kuota tambahan haji yang dikemukakan Kerajaan Malaysia pada tahun ini telah ditolak Kerajaan Arab Saudi disebabkan demontrasi BERSIH 3.0 yang dilakukan Pakatan Pembangkang di Mekah dan Madinah pada 26 April 2012 lalu.

Perkara ini didedahkan Menteri Di Pejabat Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom di Dewan Rakyat selepas didesak Datuk Ibrahim.

Nota bertarikh 28 Mei itu menyebut Kerajaan Arab Saudi meminta Kerajaan Malaysia menghormati undang-undang negara berkenaan dan mendesak jemaah haji negara ini mengelak daripada terlibat dengan sebarang aktiviti politik, mencetak dan berhimpun di Mekah dan Madinah.


Ternyata kebimbangan rakyat Malaysia terhadap kuota haji tambahan akibat daripada perbuatan segelintir Pakatan Pembangkang yang mengadakan demontrasi BERSIH 3.0 di Mekah kini menjadi nyata. Akibatnya rakyat Malaysia yang berkeinginan mahu menunaikan haji terpaksa menunggu 35 tahun, iaitu tempoh seseorang itu menunggu giliran pergi haji.

Perkara ini amat memalukan Malaysia yang diiktiraf sebagai negara Islam. Sebelum kejadian, Malaysia selaku sebuah negara yang mempunyai hubungan akrab dengan Kerajaan Arab Saudi telah menerima kuota tambahan haji sebanyak 10,000 pada tahun sebelumnya. Namun, disebabkan tingkahlaku Pakatan Pembangkang di negara Arab Saudi itu, kuota tambahan itu terpaksa ditolak tahun ini.

Keputusan itu menyaksikan Kerajaan Arab Saudi tidak senang dengan perbuatan segelintir penyokong Pakatan Pembangkang. Akibatnya, Malaysia kerugian kuota tambahan dan rakyat Malaysia yang berniat mahu menunaikan haji menerusi kuota tambahan itu terpaksa berputih mata.

Kerajaan Malaysia terpaksa mengadakan beberapa siri perjumpaan dengan Duta Besar di Malaysia bagi menjelaskan perkara sebenar dan memberi jaminan perkara itu tidak akan berulang lagi. 

1 komen:

  1. Panggil nik ajis atau wakilnya mat 121 pi selesai la pasal mereka kita nk haji tergendala.Parti islam konon... Puiihh..takpun anuat hero juboq pi selesai ... Tuiihh...

    ReplyDelete

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger