Tuesday, November 27, 2012

BEKAS PEKERJA SANMINA-SCI CORPORATION DAPAT PERHATIAN KERAJAAN SARAWAKJabatan Kebajikan Masyarakat Negeri Sarawak telah mengotakan janjinya apabila menyampaikan bantuan segera kepada bekas-bekas pekerja Sanmina-CSI Corporation (M) Sendirian Berhad yang diberhentikan secara mengejut terbela apabila Jabatan Kebajikan Masyarakat Negeri Sarawak (JKMNS) hari ini mengambil inisiatif memberi bantuan segera seperti mana yang diumumkan Menteri Kebajikan, Wanita dan Pembangunan Keluarga, Datuk Hajah Fatimah Abdullah dalam penggulungan semasa Persidangan DUN Sarawak Ke-17 pada Hari Ke Enam semalam.

Pada pagi tadi, Menteri Kebajikan, Wanita dan Pembangunan Keluarga, Datuk Hajah Fatimah Abdullah berkata, bantuan segera diberikan kepada bekas pekerja ini berikutan keadaan mereka yang putus punca pendapatan sebelum memperoleh pekerjaan baru.

“Bantuan persekolahan RM500 diberikan kepada ibu bapa yang mempunyai anak bersekolah dan RM300 diberikan kepada bekas pekerja ini hanya pada kali ini sahaja,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa sesi perjumpaan bekas pekerja Sanmina-CSI dengan pihaknya di Wisma Kebajikan dan turut menyampaikan bantuan segera kepada mereka.

Fatimah menambah, anak bekas pekerja itu akan didaftar dibawah skim Bantuan Kanak-kanak (BKK) dan sekiranya layak, mereka akan menerima RM100 hingga RM450 setiap bulan namun akan dinilai selepas setahun kemudian.

“Kita juga memberikan bantuan keperluan asas untuk setiap keluarga dan kaunter pendaftaran e-kasih dibuka untuk menyimpan data mereka,” ujarnya.

Selain itu, agensi lain turut terlibat sama dalam usaha membela nasib bekas pekerja Sanmina-CSI seperti Jabatan Tenaga Kerja (JTK) yang mengadakan program ‘job-matching’ sebagai usaha membantu pekerja berkenaan di Padawan baru-baru ini.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Bertindak bekas pekerja ini, James Jalai merakamkan setinggi penghargaan kepada pihak JKMNS atas bantuan berkenaan.

Hadir sama, Setiausaha JKMNS, Rodziah Morshidi, Pengarah JKMNS, Noriah Haji Amat, Pegawai Daerah Kuching, Mahri Sarpawi dan Pegawai JTK, Barnabas Ahjan.
                                                 
Kerajaan Negeri Sarawak sememangnya prihatin dengan permasalahan yang dihadapi bekas-bekas pekerja Sanmina-SCI Corporation akibat daripada tindakan masalah kilang yang memberhentikan operasi mereka akibat kurangnya permintaan di peringkat global kesan daripada ekonomi dunia.

Atas sebab itu, untuk permulaan ini Kerajaan Negeri Sarawak menerusi Jabatan Kebajikan Masyarakat Negeri Sarawak telah membantu meringankan bebanan yang dihadapi bekas-bekas pekerja khususnya dalam menghadapi pembukaan persekolahan anak-anak yang dijadualkan Januari 2013.

Biarpun Pakatan Pembangkang menerusi ADUN PKR Batu Lintang, See Chee How cuba membawa sekumpulan bekas pekerja Sanmina-SCI Corporation di DUN Sarawak bagi mengalih perhatian sidang DUN Sarawak, namun tiada sebarang usaha yang dilakukan mereka untuk membantu bekas-bekas pekerja ini.

Apa yang cuba dilakukan mereka hanyalah untuk meraih publisiti murahan bahawa kononnya mereka ini ‘juara’ dalam menyelesaikan masalah. Hakikatnya, tiada sebarang usaha yang dilakukan dalam membantu mahupun menyelesaikan masalah mereka ini.

Berbeza dengan Kerajaan Negeri Sarawak yang mengamalkan dasar perbincangan dalam menyelesaikan masalah dalam usaha mencari punca dan jalan penyelesaian yang terbaik. Berbanding Pakatan Pembangkang yang gemar memperbesarkan masalah, tetapi pengakhirannya tiada sebarang penyelesaian. Mereka hanya mahu mendapatkan publisiti dan promosi sahaja. 

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger