Tuesday, November 27, 2012

KREADIBIITI LIM GUAN ENG SEBAGAI KETUA MENTERI PULAU PINANG DIPERSOALApakah relevannya isu politik Pulau Pinang yang membabitkan Lim Guan Eng diperbahaskan di DUN Sarawak? Ramai tertanya dan pasti ramai yang pening dengan karektar terbaru politik Sarawak.

Jawapannya mudah saja, DAP Sarawak bertunjangkan DAP Pusat yag diterajui Lim Kit Siang dan dibantu Lim Guan Eng sebagai setiausahanya. Malah, DAP Sarawak banyak berkiblatkan Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng. Atas sebab itulah, pemimpin dua beranak itu sering menjadi penasihat kepada DAP Sarawak yang dipengerusikan Wong Ho Leng.

Tidak semena-mena Wong Ho Leng, Ahli Parlimen Sibu menjadi sasaran Menteri Kerajaan Tempatan dan Pembangunan Komuniti Sarawak, Dato Sri Wong Soon Koh semasa penggulungan di DUN Sarawak petang tadi. Sepanjang penggulungan, Wong Ho Leng sebagai target man terkulai layu apabila Wong Soon Koh mengambil pendekatan ‘menyerang’ kreadibiliti Lim Guan Eng sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang dan DAP sebagai parti pemerintah di Pulau Pinang.

Segala fakta yang diutarakan Wong Soon Koh sukar untuk dijawab Wong Ho Leng yang banyak bertindak membuat kacau semasa penggulungan perbahasan sedang berlangsung. Paling menyedihkan tiada seorangpun daripada rakan DAP mahupun PKR yang membantu Wong Ho Leng mempertahankan diri. Jika ada pun hanyalah Chong Chieng Jen yang bertindak sebagai Setiausaha DAP dan menjadi tanggungjawabnya untuk mempertahankan bosnya itu.

Isu perletakan jawatan bekas Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Fairus Khairuddin dan pemecatan bekas Naib Pengerusi DAP, Tunku Aziz Ibrahim akibat tekanan daripada Lim Guan Eng.

Isu Taman Manggis di Pulau Pinang juga menjadi bahan bualan apabila tindakan Kerajan Pulau Pinang itu diibaratkan sebagai lakonan Robin Hood Malaysia. Jika Robin Hood di England merompak tanah untuk diberikan kepada orang miskin, tetapi di Pulau Pinang merompak tanah dan diberikan kepda mereka yang kaya. Lebih menyedihkan, Kerajaan Pulau Pinang gagal menyediakan rumah kos rendah kepada rakyatnya.

Bagi mengukuhkan kekuasannya dalam membuat keputusan dan pentadbiran Pulau Pinang, Lim Guan Eng telah melantik diri sendiri dalam beberapa badan tadbiran yang sangat berkuasa seperti di Komiti Perancangan Negeri Pulau Pinang, Komiti Tanah Kerajaan dan Syarikat Pembangunan Pulau Pinang. Atas sebab itu, Lim Kit Siang berjaya mengawal sumber-sumber tanah di Pulau Pinang.

Lebih mengejutkan isu personaliti yang melibatkan skandal Lim Guan Eng dengan stafnya, Siau Hung juga menghiasi perbahasan DUN Sarawak. Isu ini telah dibangkitkan di DUN Melaka sebelum ini hingga membuatkan isteri Lim Guan Eng, Betty Chew mengamuk kepada Siau Hung. Hebat sungguh skandal Lim Guan Eng hingga setaraf dengan sifunya Anwar Ibrahim. 

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger