Tuesday, November 27, 2012

PAS MAHU CALON DAP DAN PKR BUAT ‘BAIAH’Setelah bernekad melaksanakan hudud ke atas semua rakyat Kelantan termasuk kaum Cina walapun mendapat tentangan hebat daripada Pengerusi DAP, Karpal Singh, PAS sekali lagi mengejutkan DAP dan PKR apabila mahu calon kedua-dua komponen Pakatan Pembangkang itu melakukan ‘baiah’ seperti mana yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin PAS.

Baiah ini dilakukan PAS bagi mengelak pemimpin lompat parti bersandarkan sumpah setia mereka ke atas sebuah parti, PAS.

Ini diperjelaskan Pesuruhjaya PAS Perak, Abu Bakar Hussain yang menggesa kepimpinan Pakatan Pembangkang seperti DAP dan PKR turut mewajibkan syarat ‘baiah’ terhadap calon-calon pilihan raya yang bakal diketengahkan parti-parti berkenaan di negeri ini bagi mengelakkan senario lompat parti yang berlaku sebelum ini berulang.

Ini bukan kali pertama PAS menyuarakan pandangan ini kepada rakan-rakan mereka dalam Pakatan Pembangkang. Bagaimanapun, pandangan ini dipandang sinis pemimpin DAP dan PKR atas pelbagai alasan.

PAS Perak belajar daripada kesilapan bekas-bekas ADUN DAP dan PKR yang telah melompat parti selepas menang PRU 2008. Biarpun DAP menang dengan majoriti, tetapi disebabkan Perlembagaan Negeri Perak yang mensyaratkan calon Menteri Besar mestilah daripada kalangan orang Melayu, maka calon PAS menjadi pilihan terbaik.

Namun, hanya 6 bulan menjadi Menteri Besar dan memerintah Perak akhirnya Pakatan Pembangkang terpaksa akur dengan keputusan mahkamah dan kelibat ADUN DAP dan PKR yang melompat parti. Akhirnya, bukan sahaja PAS kempunan tetapi juga DAP dan PKR juga terpaksa gigit jari.

Apakah DAP dan PKR mahu melakukan baiah seperti mana yang dimahukan PAS dalam usaha membasmi pemimpin lompat parti? 

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger