Tuesday, November 27, 2012

REMAJA PENAN GEMBIRA BERJUMPA PEHIN SRI HAJI ABDUL TAIB MAHMUD


Semalam, 26 November 2012, Isnin tercatat dalam sejarah sekumpulan remaja Penan dari Baram yang pertama kali datang menjejaki kaki ke Kuching. Di Kuching, sekumpulan remaja Penan ini dibawa melawat dan menyaksikan prosiding perbahasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak yang kini memasuki hari keenam.

Kumpulan remaja Penan atau lebih dikenali sebagai Generasi Y ini juga berpeluang melawat beberapa tempat di Kuching seperti di sekitar bandar Kuching, Universiti Teknologi MARA Kampus Samarahan dan beberapa kawasan menarik. Ini pastinya memberikan pengalaman menarik kepada mereka sekembalinya mereka ke kampung halaman masing-masing.

Paling mengembirakan setiap di kalangan remaja Penan itu apabila bukan saja dapat berjumpa secara face to face dan bersalaman, bahkan beramah mesra dengan Ketua Menteri Sarawak, Pehin Sri Abdul Taib Mahmud. Ternyata, Pehin Sri Taib sangat teruja bertemu mereka biarpun seharian berada dalam DUN Sarawak.

Untuk ketahui lebih lanjut, baca artikel di bawah.


Sekumpulan remaja Penan dari Baram berpeluang untuk bertemu dengan Ketua Menteri Pehin Sri Haji Abdul Taib Mahmud di DUN semalam.

Taib, selepas mempengerusikan mesyuarat dengan beberapa ketua-ketua jabatan kerajaan pejabatnya di tingkat lima turun ke lobi DUN untuk bertemu dan bersalam dengan setiap ahli kumpulan tersebut.

Menurut Ketua Setiausaha Politik kepada Ketua Menteri Abdullah Haji Saidol yang merupakan penyelaras kunjungan hormat tersebut, objektif lawatan itu adalah untuk memberi pengalaman secara langsung kepada masyarakat Penan mengenai prosiding DUN.

"Adalah diharapkan bahawa peserta kumpulan boleh menyampaikan pengalaman mereka kepada rakyat mereka di kampung masing-masing apabila kembali semula," kata Abdullah, yang juga merupakan ADUN Semop menerusi satu temubual eksklusif bersama UnReportedNews sejurus lawatan tersebut.

Sementara itu, ADUN Telang Usan yang juga pembantu penyelaras kunjungan hormat, Dennis Ngau memberitahu UnReportedNews bahawa kumpulan tersebut terdiri daripada seramai 40 remaja dari masyarakat Penan dari lima buah kampung di kawasan Baram.

"Kebanyakan mereka menjejakkan kaki ke ibu kota (Kuching) Sarawak buat kali yang pertama dan bagi pihak kaum Penan, saya benar-benar ingin mengucapkan terima kasih kepada Ketua Menteri Pehin Sri Haji Abdul Taib Mahmud telah bersetuju untuk memenuhi kumpulan ini iaitu bertemu secara terus dengan mereka."

Ketua Menteri turut meluangkan masa kira-kira sepuluh minit berbual dengan semua ahli kumpulan yang juga kemudiannya menyerahkan buah tangan kepadanya.


Kegembiraan jelas terpancar di wajah remaja Penan apabila berjumpa Pehin Sri Haji Abdul Taib Mahmud dan akan menyampaikan pengalaman manis mereka ini kepada rakan-rakan mereka di kampung halaman. Dakwaan negatif terhadap Kerajaan Negeri Sarawak pastinya kini sudah terbuang jauh dan menyokong penuh ke atas pemerintahan BN Sarawak dalam memastikan generasi mereka akan dapat menikmati pembangunan di masa hadapan. 

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger