Tuesday, November 27, 2012

‘TOKONG’ LIM GUAN ENG TOPIK HANGAT DI DUN SARAWAKDi Semenanjung, isu ‘tokong’ atau ketua yang sombong dan angkuh seperti Lim Guan Eng semakin dilupakan khususnya mereka yang duduk di Pulau Pinang. Hanya kerana keceluparan mulut Timbalan Perdana Menteri 1, Mansor Othman dalam Mesyuarat PKR Pulau Pinang yang membincangkan persiapan menghadapi PRU-13 dan kebocoran rakaman mesyuarat itu, membuatkan kedudukan Mansor Othman sebagai ADUN di Pulau Pinang terjejas.

Ini adalah sebahagian sedutan Mesyuarat PKR Pulau Pinang yang dipengerusikan Pengerusi PKR Pulau Pinang sehingga mencetuskan kekecohan dalaman PKR dan DAP.

“Guan Eng macam tokong you know to the Chinese, you cannot deny that, he is just like a tokong, itu yang buat dia orang sombong, very-very angkuh and arrogant. Tapi tidak apalah, whatever it is, we get ourselves stronger, young people you orang kena prepare, every seat kita nak bertanding, kena ada orang.”

Manakala, pada petang tadi isu Lim Guan Eng ‘tokong’ telah mengambil tempat dalam perbahasan di DUN Sarawak. Pertikaman lidah menyaksikan Menteri Kerajaan Tempatan dan Pembangunan Komuniti Sarawak, Dato Sri Wong Soon Koh tanpa memberi ruang telah menghentam Ahli Parlimen Sibu yang juga ADUN Bukit Assek, Wong Ho Leng berhubung isu ‘Tokong’.

Akibatnya dewan kecoh dengan teriakan dan pekikan Wong Ho Leng yang begang dengan kenyataan Wong Soon Koh. Harapan untuk mendapatkan bantuan daripada rakan-rakan DAP tidak kesampaian apabila tiada seorangpun ADUN DAP yang membantu Wong Ho Leng melainkan Chong Chieng Jen yang cuba mempertahankan ‘bos’nya itu tetapi tidak kesampaian.

Setelah diberi amaran sebanyak 3 kali oleh speaker, Chong Chieng Jen tidak lagi berani mencelah dan mula meninggalkan dewan akibat kenyataan tajam Wong Soon Koh ke atas Wong Ho Leng. Isu tokong ini benar-benar meninggalkan kesan mendalam kepada Wong Ho Leng kerana melibatkan ‘bos’nya di peringkat pusat. Lim Guan Eng merupakan Setiausaha DAP Pusat yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang. 

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger