Tuesday, December 18, 2012

SOKONG ANWAR IBRAHIM SEBAGAI PERDANA MENTERI TANDA KARAL SINGH TELAH DILIWATApakah sebabnya Karpal Singh menukar pendirian daripada menentang perlantikan Anwar Ibrahim sebagai calon Perdana Menteri suatu ketika dulu? Kini Pengerusi DAP itu menjadi penyokong kuat kepada Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri. Inikah peranan seorang peguambela yang membela seorang pesalah supaya menjadi tidak bersalah.

Tindakan Karpal Singh itu membuktikan sikap pemimpin itu yang tidak berpendirian dan tidak bermoral.

Ahli Dewan Negara, Senator Mohamad Ezam Mohd. Nor menjelaskan tindakan Karpal tersebut bercanggah dengan kenyataan yang pernah dibuatnya di Dewan Rakyat pada 1997 menuduh Anwar Ibrahim yang ketika itu adalah Timbalan Perdana Menteri terlibat dengan kegiatan homoseksual dan menggesa agar siasatan segera dilakukan.

Ezam memberitahu, berdasarkan Penyataan Rasmi Parlimen, Dewan Rakyat pada 18 Disember 1997, jelas menunjukkan Karpal berkata bahawa beliau mempunyai bukti penglibatan Anwar dalam kegiatan tidak bermoral itu dan boleh mengemukakan saksi iaitu Azizan Abu Bakar bagi membuktikan keseriusan tuduhan itu.

"Bagaimanapun setelah Anwar dipecat daripada UMNO, Karpal menjadi antara individu yang menyokong bekas Timbalan Perdana Menteri itu dan sanggup mengenepikan prinsip moralnya semata-mata mahu menjatuhkan UMNO. Kalau Anwar tidak ada moral, Karpal Singh pun tidak ada moral.

"Saya cakap ini dengan fakta, saya cabar Karpal Singh datang ke dewan yang mulia ini dan tarik balik kenyataan yang pernah dibuat pada 1997. Saya nyatakan hari ini bahawa Karpal sama dengan Anwar, ahli politik yang tidak bermoral, mereka membuat keputusan dan berhujah bukan berasaskan prinsip moral tetapi kerana dendam kesumat untuk menjatuhkan kerajaan BN.

Mengulas lanjut, Ezam memberitahu, sekiranya Karpal tidak mahu menarik balik kenyataan itu, beliau boleh mengemukakan bukti baharu bahawa Anwar bukan seorang peliwat kerana keputusan kes mahkamah pada 2004 tidak membersihkan nama Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu daripada pertuduhan liwat.

Menurut Ezam lagi berdasarkan keputusan Mahkamah Persekutuan Putrajaya pada 2004 dalam kes membabitkan pertuduhan liwat Anwar Ibrahim, dalam kenyataan bertulis beberapa bulan selepas keputusan kes itu dengan jelas menyebutkan Anwar mengamalkan aktiviti homoseksual yang dipersetujui oleh ketiga-tiga hakim yang bersidang.

"Maknanya, dalam soal liwat ini Anwar Ibrahim masih belum membersihkan namanya lagi. Saya masih ingat ketika menjadi Ketua Angkatan Muda Keadilan dulu, saya berjumpa Anwar Ibrahim untuk menuntut penjelasan dan beliau memberi komitmen kepada saya akan mengarahkan peguamnya membawa perkara itu ke mahkamah untuk mengeluarkan pernyataan mengatakan beliau terlibat dengan kegiatan tersebut.

"Perkara itu penting kerana sebagai seorang yang beragama Islam, saya tidak boleh menyokong ketua yang terlibat dengan kegiatan itu. Saya tunggu pada 2004, sampai 2005 saya periksa dengan mahkamah sama ada Anwar Ibrahim ada melakukan tuntutan untuk mengeluarkan kenyataan itu, tetapi beliau tidak melakukannya, jadi saya bertindak meninggalkan beliau (Anwar Ibrahim).

Nampaknya, Karpal Singh sendiri telah kena liwat Anwar hingga membuatkan Karpal Singh berubah fikiran untuk menyokongnya sebagai calon Perdana Menteri sekiranya Pakatan Pembangkang menang PRU-13 nanti.

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger