Monday, January 28, 2013

DAP SAHKAN BENAR SERET KERABAT ISTANA SERTAI POLITIK DAPPengerusi DAP Negeri Sembilan yang juga Setiausaha Pengelola DAP, Anthony Loke mengesahkan bahawa dakwaan Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim bahawa DAP pernah memujuk Tunku Zain Al’Abidin Tuanku Muhriz menyertai DAP adalah benar.

Tunku Zain Al-'Abidin, anakanda Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Tuanku Munawir menjadi calon parti itu dan bertanding kerusi Dewan Undangan Negeri pada Pilihan Raya Umum ke-13.

Bagaimanapun, dakwa Anthony Loke walaupun kenyataan itu benar, tetapi tindakan Tunku Abdul Aziz itu disifatkan sebagai tidak berintegriti dan beretika. Sepatutnya Tunku Abdul Aziz tidak mendedahkan perancangan DAP itu kerana ia bersifat peribadi dan sepatutnya ia tidak diungkit balik demi menghormati status Tunku Zain Al’Abidin.

“Saya amat kesal dengan tindakan Tunku Abdul Aziz. Perkara itu dinyatakan dalam satu perjumpaan yang tidak formal dan tertutup, sepatutnya ia bersifat peribadi. Jadi mengapa perlu nak hebah-hebahkan?

“Sepatutnya beliau perlu menghormati privasi individu tersebut kerana baginda yang dikaitkan itu bukannya orang biasa, sebaliknya orang bangsawan.

Semalam, dalam satu ceramah di Seremban, Tunku Abdul Aziz mendakwa Anthony Loke pernah meminta beliau untuk memujuk Tunku Zain Al-'Abidin.

Tunku Abdul Aziz berkata, Loke meminta beliau mengadakan satu majlis dan menjemput Tunku Zain Al-'Abidin hadir untuk menyatakan hasrat tersebut kepada baginda.

"Kerana DAP telah melihat Tunku ini seorang yang amat pintar, petah bercakap, jadi dia nak sasarlah Tunku dan suruh saya sebagai 'Tunku yang tua' barangkali boleh saya pujuk 'Tunku yang muda' ini.

"Kononnya untuk bagi Tunku jadi Menteri Besar Negeri Sembilan. Tidakkah ini satu benda yang bodoh, tak masuk akal. Anak jadi Menteri Besar, ayah jadi Yang Dipertuan Besar," katanya.

Tunku Abdul Aziz juga berkata, sebaik hasrat DAP itu disampaikan kepada Tunku Zain Al-'Abidin, baginda menolak permintaan itu.

Anthony Loke tidak keberatan untuk mengambil tindakan ke atas Tunku Abdul Aziz dalam perkara ini kerana ia berbentuk fitnah. Apa lagi Loke, teruskan usaha kamu untuk menyaman sebab ia sudah menjadi tabiat Pakatan Pembangkang.

2 komen:

  1. Kami rakyat Melayu MAlaysia berdiri teguh dibelakang Sultan-sultan dan Raja Melayu berpendirian berkecuali dalam hal-hal politik tanahair.... asalkan tidak melibatkan hal-hal berkaitan agama Islam...DAULAT TUANKU...dari Penang MAi...

    ReplyDelete
  2. Syabas Tunku Aziz. Teruskan pendedahan sebegini biar seluruh bangsa Melayu tahu ke "CELAKA" an DAP.

    ReplyDelete

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger