Tuesday, January 1, 2013

KERAJAAN SARAWAK TIDAK PERNAH DISKRIMINASIKAN PENJAJA SATOKBermula hari ini 1 Januari 2013, semua penjaja Pasar Tamu Satok dan penjaja Gerai Makan Benteng akan beroperasi di Medan Niaga Satok, Petra Jaya yang dibuka secara rasminya oleh Menteri Perumahan dan Pembangunan Bandar dan Menteri Pelancong, Datuk Amar Abang Johari bin Tun Abang Haji Openg pada malam tadi bersempena Sambutan Tahun Baru 2013.

Sebelum ini ramai penjaja yang berniaga di Pasar Tamu Satok yang kebanyakannya berketurunan Cina adalah penyokong ‘hardcore’ DAP dan sebab itu mereka cuba menjadikan perpindahan penjaja ini suatu isu politik. Pada hakikatnya, Kerajaan tidak pernah memandang sama ada penjaja ini penyokong DAP mahupun BN untuk diarah berpindah ke tempat yang lebih baik. Ini kerana Kerajaan sangat prihatin dan memberikan transformasi kepada penjaja untuk berpindah ke kawasan dan tempat yang lebih terjamin keselamatan dan kebersihanya seperti yang dijanjikan sebelum ini.

Kos penyediaan kemudahan dan tempat ini tidak pernah diungkit Kerajaan sebelum ini dengan kos bayaran yang dikenakan ke atas penjaja yang sangat minimum. Menjadi hasrat Kerajaan untuk melihat penjaja berniaga di kawasan yang bersih dan selamat persekitarannya serta terjamin kualitinya.

Bantahan DAP yang diambil Setiausaha DAP, Chong Chieng Jen sebelum ini sebenarnya lebih kepada mengambil peluang di atas tindakan Kerajaan yang kini banya memihak kepada kehendak dan keperluan rakyat. Namun, akhirnya mereka yang selama ini terikut dengan budaya DAP itu sebenarnya merugikan diri sendiri. Manakala, di pihak Kerajaan usaha untuk memastikan penjaja dapat menggunakan peluang dan ruang ini wajar dihormati demi memastikan penjaja berjaya memperoleh keuntungan dan rakyat mendapat manfaatnya. 

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger