Wednesday, January 2, 2013

KUDA TUA PAS BERTEGAS TETAP MAHU BERTANDINGJika sebelum ini Nik Aziz menyatakan hasratnya untuk terus bertanding dalam PRU-13 akan datang, Menteri Besar Kedah, Azizan Abdul Razak pula menegaskan keinginannya mengikut jejak langkah Nik Aziz untuk terus bertanding biarpun kesihatannya terganggu dengan keluar masuk hospital.

"Tengok la keadaan...kalau rakyat minta dan pusat pun calonkan, dan saya kuat lagi, saya akan terus bertanding. Kalau Nik Aziz (Mursyidul Am Pas) nak tanding, saya pun nak tanding juga.

Azizan yang baru sepenggal memegang jawatan Menteri Besar Kedah sebaik menang PRU 2008 kini mahu meneruskan legasi itu untuk terus memerintah. Sepanjang memerintah, Azizan kerap diselubungi kontroversi dan isu namun bijak menyembunyikan masalah ini daripada pengetahuan rakyat Kedah.

Semenjak kesihatannya terganggu banyak urusan rasmi yang melibatkan pengaruh Menteri Besar terabai khususnya dalam menjaga kebajikan rakyat. Manakala, sehingga kini ADUN PKR dan DAP yang tidak sebulu dengan Menteri Besar juga semakin dirasai. Inikan pula sikap pemimpin PAS Kedah khususnya Exco yang tidak menyukai Azizan akibat daripada pembahagian projek yang dijanjikan.


Seperti mana Nik Aziz, Azizan juga menyatakan kesihatannya kini bertambah baik dan wajar untuk beliau bertanding semula. Persoalannya kini, apakah PAS Pusat akan mencalonkannya untuk bertanding dan seterusnya memegang jawatan Menteri Besar Kedah jika Pakatan Pembangkang menang di Kedah?

Berbeza dengan Nik Aziz yang kebanyakan pemimpin PAS Pusat termasuk Abdul Hadi Awang amat takut akan kelibat Nik Aziz yang dianggap setaraf ‘Nabi’. Selain boleh mengeluarkan fatwa, Nik Aziz juga seorang yang amat ditakuti Anwar Ibrahim termasuk pemimpin DAP. Jadi, tiada seorang pun di kalangan pemimpin Pakatan Pembangkang termasuk PAS sendiri yang membantah Nik Aziz untuk dicalonkan semula melainkan kuasa undi rakyat.

2 komen:

 1. Kenapa tarik keluar artikel? Boleh emailkan pada kami? Releven di Semenanjung

  ReplyDelete
 2. Agaknya ... hati mereka kata mereka belum tua lagi ... sakit pun disembuhkan ALLAH tu tanda masih kuat dan 'approval' utk jadi wakil Rakyat beberpa penggal lagi !!!

  Agaknya ... perkara sama berlaku pada YB PKR dan DAP
  Agaknya ... org UMNO/BN pun sama juga kut !!!

  Sedar-sedar lah diri tu ... Rakyat perlu jiwa baru dalam pentadbiran negara dgn wawasan benar-benar untuk Rakyat ... jadikan Tun Mahathir sebagai idola.

  ReplyDelete

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger