Saturday, January 5, 2013

PAS KEKAL PENDIRIANNYA BUKAN ISLAM BOLEH GUNA KALIMAH ALLAHArtikel di bawah telah dikeluarkan Malaysia Insider bagi menggambarkan pegangan dan pandangan PAS secara keseluruhan berhubung pendirian PAS terhadap penggunaan kalimah Allah dalam Bible Bahasa Melayu.

Mat Sabu: PAS kekal dengan pendirian bukan Islam boleh guna kalimah Allah

KUALA LUMPUR, 4 Jan — PAS kekal dengan pendirian yang dikeluarkan oleh presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang membenarkan penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam sebagai rujukan kepada tuhan, kata Mohamad Sabu.
Timbalan Presiden PAS itu berkata, polemik penggunaan kalimah Allah hanya timbul di Semenanjung Malaysia akan tetapi tidak pernah menjadi masalah dikalangan penganut Islam dan Kristian di Timur Tengah dan Malaysia Timur.

“Presiden PAS (Abdul Hadi Awang) pernah keluarkan kenyataan pada tahun 2010 untuk tidak melarang penganut agama selain Islam untuk menggunakan kalimah Allah.

“PAS masih kekal dengan pendirian itu,” kata beliau yang dikenali sebagai Mat Sabu (gambar) apabila dihubungi oleh The Malaysian Insider.

Pada tahun 2010 ketika polemik penggunaan kalimah Allah timbul, presiden PAS menggeluarkan kenyataan mengenai pendirian parti tersebut.

“Kesimpulannya, kita tidak boleh melarang mereka menggunakan perkataan Allah di kalangan mereka sendiri, dalam ibadat mereka dan amalan mereka, walau pun salah maksud dan maknanya yang asal mengikut bahasa kita,” kata Abdul Hadi dalam kenyataan bertarikh 7 Januari 2010.

Polemik penggunaan kalimah Allah timbul kembali apabila Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng pada 24 Disember lalu menggesa kerajaan Barisan Nasional (BN) untuk membenarkan penggunaan kalimah Allah dalam Injil bahasa Melayu memandangkan ia telah dibenarkan di Sabah dan Sarawak sejak 50 tahun lalu dan digunapakai di Timur Tengah hampir seribu tahun lalu dalam perutusan Krismasnya.

Ketua Penerangan PAS Pusat Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man kemudian memberi respon bercanggah dengan pendirian Abdul Hadi pada tahun 2010 apabila  berkata kalimah “Allah” dalam Alkitab, terjemahan Injil bahasa Melayu tidak akan mencerminkan maksud asal ayat tersebut.

“PAS berpendirian bahawa Bible Bahasa Melayu harus menggantikan istilah ‘God’ dengan Tuhan dan bukannya Allah untuk mencerminkan maksud sebenar daripada teks asal.”

Kerajaan pusat mengulangi pendirian mereka bulan lalu hanya umat Islam dibenarkan untuk menggunakan perkataan Allah, di tengah-tengah ketegangan yang diperbaharui berikutan tuntutan oleh orang Kristian dan agama lain untuk menggunakan istilah tersebut bagi merujuk kepada Tuhan.

Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) Datuk Othman Mustapha, mengeluarkan satu kenyataan hari ini menegaskan bahawa penggunaan kalimah Allah oleh agama lain akan membawa kemudaratan kepada agama Islam.

Beliau mengatakan pendiriannya itu berdasarkan keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan pada 2008.

Gereja Katolik Roman tempatan sedang menunggu Mahkamah Rayuan untuk membuat keputusan mengenai hak untuk menggunakan perkataan “Allah” sebagai rujukan kepada tuhan Kristian dalam penerbitan mereka, selepas Putrajaya merayu terhadap penghakiman 2009 yang mengatakan gereja mempunyai hak berperlembagaan untuk berbuat demikian.

Bulan lalu, Majlis Gurdwara Malaysia (MGC) menegaskan fatwa Majlis Fatwa Kebangsaan pada 2010 tidak terpakai kepada bukan Islam.

Dalam satu kenyataan, presiden MGC Jagir Singh menegaskan majlis tersebut tidak mempunyai bidang kuasa langsung ke atas orang bukan Islam dan tidak boleh mengeluarkan fatwa melarang masyarakat lain dari menggunakan perkataan tertentu.

Sementara Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria mengatakan mana-mana pihak selain orang Islam yang berkeras ingin menggunakan kalimah “Allah” perlu memeluk agama Islam oleh kerana perkataan tersebut adalah hak eksklusif orang Islam.

“Penggunaan kalimah Allah itu telah dienakmenkan setiap negeri ... mereka sengaja mahu melakukan provokasi supaya orang Islam melatah,” tegas Harussani ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Inilah PAS yang akan cuba sedaya upaya untuk meraih seberapa banyak populariti demi mendapat undi untuk ke Putrajaya hingga sanggup agama Islam dijual beli untuk orang kafir.

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger