Monday, January 7, 2013

RAKYAT SARAWAK ‘PENGEMIS’ TERIMA BR1M – ZURAIDA KAMARUDDINSama ada sedar atau tidak apa yang diperkatakan Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamarudin dalam Ceramah Merdeka Rakyat di Desa Ilmu, Samarahan malam tadi terpulanglah kepada analisa pendengar. Masih segar di telinga Wira Kenyalang apabila Zuraida Kamaruddin atau lebih glamor dengan panggilan Mak Lampir memberitahu mereka yang menerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang diberikan Kerajaan BN pimpinan Datuk Seri Najib Razak sebagai ‘pengemis’.

Rata-rata kebanyakan pendengar Ceramah Merdeka Rakyat di Samarahan malam tadi adalah golongan sederhana dan dipercayai mereka itu adalah penerima BR1M. Malah, ketika Zuraida menyatakan sedemikian, tiada seorangpun daripada hadirin yang bertepuk tangan dan masing-masing berpandangan sesama sendiri. Ini satu penghinaan yang amat sangat dan tidak boleh diterima rakyat Sarawak.

BR1M yang mula dilaksanakan pada tahun 2012 ini telah berjaya mengurangkan beban rakyat Malaysia yang berpendapatan RM3,000 sebulan dan ke bawah. Dan, kini bermula bulan Februari 2013, BR1M 2.0 sekali lagi akan diberikan kepada rakyat Malaysia seperti mana yang terkandung dalam Bajet 2013. Lebih mengembirakan rakyat khususnya golongan belia, mereka juga mendapat manfaat dan boleh menerima BR1M 2.0 ini.

Bagi Zuraida, mungkin BR1M itu sangat kecil nilainya dan tidak memandang terus kepada manfaat BR1M ekoran pendapatannya sebagai Ahli Parlimen Ampang dan Ketua Wanita PKR yang boleh ditafsirkan menerima pendapatan lebih RM10,000 sebulan. Ditambah pula dengan kemampuan Zuraida yang memiliki 3 kereta mewah yang nilainya melebihi RM750,000. Atas sebab itu, Zuraida menganggap BR1M itu hanya untuk pengemis sahaja.

Apa yang diperkatakan Zuraida sebagai pengemis bagi mereka yang menerima BR1M itu sebenarnya mengecam rakyat Sarawak dan keseluruhan rakyat Malaysia termasuk penyokong PAS, PKR dan DAP sendiri yang menerima BR1M. Rakyat menerima BR1M dengan tangan terbuka dan bersyukur.

Nak juga tanya dengan Ahli Parlimen Ampang ini kenapa sehingga ke hari ini bantuan untuk ibu tunggal di Selangor seperti yang dijanjikan dalam manifesto Pakatan Pembangkang di Selangor tidak ditunaikan? Di manakah janji-janji manis itu? Dan, kenapa apabila ibu-ibu tunggal menerima wang RM500 hasil daripada pemberian BR1M oleh Kerajaan BN dianggap sebagai ‘pengemis’? 

5 komen:

 1. MAK LAMPIR NI MMG BANGSAT!!!!

  ReplyDelete
 2. mak lampir tua kutuk nak mampos, setan betina terkutuk yg direjam.

  ReplyDelete
 3. Aduii... nama dijaku nuan 'indai lampir'...
  Mentang-mentang ahli parlimen, duit banyak alu buta mata... Sorilah madah, sidak PKR tok njual aik liur jak keja... Padahlah gine sidak nganok PS Taib ka, DS Najib ka, padah mok molah highway ka bak kata Nazib tek, padah mok polah apa-apa... PKR tauk mok nyembor aik liur jak ngan kitak orang ya. Iboh mok ncayak sidak Nuar Jubo ya. Dah terang-terang dah depan mata pembulak besar , mok cayak gik? Sidak si Selangor nun tunggang langgang, si mak lampir ya mok merik RM50 ngan ibu tunggal katanya, sampei kinek sikda pun dibagik. Lagikpun RM50 banyak ka? Sampei na juak kedekut sidak Pakatan tok... Bukak mata... Iboh cayak Pakatan Roboh ya... Iboh berik malu urang serawak ngund sidak, jangan. Selamak tok kerajaan Barisan nok molah jeraya, nok molah sekolah, hospital ngan kemudahan awam lain. Pakatan? mok bukak klinik pun haremm... malam hari... makan jak kitak orang kata-kata urang Pakatan ya... nyual aik liurnya sik abis abis...
  Orang Barisan iboh riso gilak, ya pun iboh tido! Orang barisan kenak kerja keras membela rakyat serawak tok! Rupa macam ramei jak nok datang malam ya! Banyak gik perkara sik selesai di serawak tok! Orang Barisan?? Bangun!!

  ReplyDelete
 4. Mena kata dirik ya. Jual lio tek 10 nokk smppei 8 xdahal juak. Jual 10 kelak dah abis undi, sigek pun xda.kelak nya madah, manifesto bukan janji. Cerita tok dimain2 sdak berulang kali tp eran ada juak manusia cayak oh

  ReplyDelete
 5. Sarawakian jangan percaya ini Mak Lempir dan Sarawakian jangan jadi macam Cina Sarawak tak sedar diri seandainya anda mengundi Pakatan Rakyat, Nasib orang Sarawak akan tidak terbela terutama masayarakat peribumi Sarawak

  ReplyDelete

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger