Sunday, February 24, 2013

SELEPAS ISU KALIMAH ALLAH, LIM GUAN ENG MAHU SAMAN SPR
Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mahu menyaman kerajaan pusat dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi membolehkan pilihan raya kerajaan tempatan diadakan di kawasan penyeliaan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP).

Menurut Guan Eng, pilihan raya kerajaan tempatan adalah satu perkara di bawah kelolaan negeri mengikut Jadual Kesembilan Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan DUN mempunyai bidang kuasa untuk mengadakan peruntukan bagi mengadakan pilihan raya tempatan di bawah Jadual Kesembilan dan Perkara 113 (4)  Perlembagaan Persekutuan.

Urusan mengadakan pilihan raya tempatan merupakan salah satu perkara dalam manifesto pilihan raya umum 2008.

Nampaknya Kerajaan Negeri Pulau Pinang lebih gemar berpolitik daripada menunaikan manifesto PRU 2008 dalam menyediakan rumah kos rendah kepada rakyat Pulau Pinang. Sebaliknya, mementingkan pilihan raya kerajaan tempatan di Pulau Pinang yang langsung tidak memberikan manfaat kepada rakyat.

0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger