Tuesday, March 12, 2013

ABDUL HADI AWANG MASIH BELUM MINTA MAAF KE ATAS MASYARAKAT IBAN DALAM ISU CAWATRamai di kalangan penduduk di Parlimen Sibuti kecewa apabila mereka mengingatkan Presiden PAS, Abdul Hadi Awang yang akan datang dan menyampaikan ceramah di kawasan mereka sebaliknya Mat @ Mohamad Sabu. Begitupun, mereka mengenali Mat Sabu sebagai seorang pemimpin Islam yang menyokong perjuangan komunis atau lebih dikenali Mat Komunis.

Bagaimanapun, kehadiran Mat Sabu ‘diterima’ penduduk Iban Sibuti kerana rakyat Sarawak sangat menghormati tetamu biarpun pedih apabila mendengar ceramah Mat Sabu yang banyak mengutuk pemimpin BN Sarawak dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.
Biarpun perkara ini berlaku pada April 2009 sewaktu Pilihan Raya Kecil (PRK) N.29 Batang Ai apabila calon BN menang bergaya mengalahkan calon PKR. Kemenangan itu telah menghapuskan ego Pakatan Pembangkang yang kebetulan pada masa itu menang berterusan dalam beberapa PRK sebelum ini.

Berikutan itu, keluarlah kenyataan Presiden PAS, Abdul Hadi Awang bahawa orang Iban pakai cawat tidak tahu mengundi (undi Pakatan Pembangkang) dan sehingga ke hari ini masih belum lagi meminta maaf kepada rakyat Sarawak khususnya masyarakat Iban.

Jika Abdul Hadi Awang yang hadir pada waktu itu, ramai di kalangan penduduk Iban mahu Presiden PAS itu memakai cawat sebagai tanda permohonan maaf. 

3 komen:

  1. Haji Hadis Bawang

    ReplyDelete
  2. Tolong bagitau hadi awang.. dendam kmi belum berbayar!kmi tunggu,tetap tunggu kmu datang!

    ReplyDelete
  3. bukan hadi dah datang ker hariya...

    ReplyDelete

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger