Thursday, March 7, 2013

“U ULANG I SAMAN U” KINI JADI POLEMIK POLITIK TERBARU ANWAR IBRAHIMSidang media yang dibuat Anwar Ibrahim dan rakan-rakan Pakatan Pembangkang bagi memperjelaskan tuduhan bahawa dirinya tidak terlibat dalam kejadian pencerobohan kini menjadi bualan hangat rakyat Malaysia.

Tidak ketinggalan media antarabangsa juga mengambil bahagian berikutan laporan akhbar Reuters dan Filipina The Philipine Inquirer yang mengaitkannya dalam insiden berdarah itu. Namun, jawapan daripada Ketua Pembangkang itu sangat mendukacitakan dan tidak seperti apa yang dimahukan para wartawan.

Lebih mengejutkan Anwar Ibrahim telah mengertak para wartawan yang hadir dengan tidak membenarkan soalan-soalan yang boleh membuka pekung di dada Anwar Ibrahim dan Pakatan Pembangkang hanya dengan sentiasa mengulangi jawapan “U Ulang I Saman U”. Apakah ini yang dimahukan wartawan dalam setiap kali wartawan mahu mendapatkan berita dan cerita kebenaran?

Inilah insiden yang berlaku semasa wartawan Agendadaily yang bertanya soalan yang semua orang nak tahu jawapannya semasa sidang akhbar Anwar bersama orang kuat DAP Lim Kit Siang dan Setiausaha Agung PAS Datuk Mustapha Ali di Ibupejabat PKR di Tropicana dekat Petaling Jaya Isnin lepas.

Tugas wartawan ialah bertanya. Orang politik nak jawab...jawablah.. kalau tak mau sudah...tapi jangan guna bahasa macam nak ugut saman begitu.

"Saya sudah saman TV3 dan Utusan...you ulang....saya saman you pula," itu cara pembesar Pakatan Pembangkang ini jawab bila ditanya bab mengapa nak saman TV3 dan Utusan sahaja dan tidak media antarabangsa seperti Reuters dan Filipina The Philipine Inquirer?


Apakah Anwar Ibrahim hanya berani nak saman TV3 dan Utusan Malaysia, sebaliknya takut mahu menyaman akhbar Reuters dan Filipina The Philipine Inquirer? Janganlah hanya berani di dalam negara sahaja, tetapi kat media antarabangsa penakut!!


Pastinya selepas ini wartawan tidak akan lagi melayan kehendak dan tuntutan Anwar Ibrahim dan Pakatan Pembangkang untuk mengadakan sidang akhbar akibat daripada perlakuan yang tidak profesional dan menggugut.

5 komen:

 1. U ULANG I SONDOL BONTOT U......

  ReplyDelete
 2. U ULANG..I PULANG..

  ReplyDelete
 3. Pakatan rakyat mahukan kebebasan bersuara dan kebebasan akhbar tetapi sekarang dah menampakkan kalau mereka memerintah semua akhbar mesti dengar cakap mereka. Sekarang pun dah asyik menyaman aje kat akhbar dan dengan pemberita yang nak bertanya punya nak disamannya. Cakap tak serupa bikin. Macam inikah mahu jadi PM?

  ReplyDelete
 4. Dah agak dah.. anwar cakap tak serupa bikin.lepas ni saya harap pm dan kerajaan kta saman plak harakah,mlaysianinsider sebab tuduh tanpa bukti baru syookkkk!!

  ReplyDelete

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger