Sunday, April 21, 2013

HARI PERTAMA KEMPEN PAKATAN PEMBANGKANG TIADA DAPAT SAMBUTANSelepas penamaan calon, maka bermula kempen politik di seluruh Malaysia selama 15 hari. Masing-masing calon dan parti politik ‘menjual’ dan ‘memasarkan’ calon dan produk bagi menarik ramai ‘pembeli’. Tetapi, hakikatnya kempen politik telahpun lama bermula sejak beberapa tahun lalu khususnya di kalangan pengundi

Di Parlimen Petra Jaya, ceramah politik calon PKR Ahamd Nazib yang diadakan pada malam tadi tidak mendapat sambutan rakyat biarpun lokasinya strategik di hadapan Jalan Satok yang sesak dengan kenderaan. Jika sebelum ini lokasi ceramah PKR itu diadakan di kawasan kampung, tetapi kali ini mereka menggunakan lokasi lebih strategik. Yang mengejutkan sambutan yang diterima rakyat di kawasan Parlimen Petra Jaya ke atas ceramah Pakatan Pembangkang itu amat mendukacitakan.

Di Parlimen Petra Jaya menyaksikan satu lawan satu antara penyandang Datu Fadillah Yusuf dan calon PKR yang pernah kalah dalam PRN Sarawak di DUN Satok, Ahmad Nazib.


Selain di Parlimen Petra Jaya, kejadian yang sama turut berlaku kepada calon PAS bagi DUN Lenggeng, Zulkefly Mohammad Omar (berdiri tengah) menyampaikan ceramah di hadapan kira-kira 10 orang penyokongnya di Kampung Pantai, Lenggeng.

Seperti biasa intipati calon PAS itu berkaitan soal janji, habuan dan kebaikan menyokong pembangkang, khususnya PAS, Zulkefly nyata gagal menarik perhatian orang ramai untuk hadir ke ceramah yang dibuat di bawah sebuah khemah itu.

Tambahan pula, kemampuan calon Barisan Nasional (BN), Datuk Ishak Ismail yang turut mengadakan ceramah pada jarak 50 meter itu, lebih menggamit penyokong untuk hadir mendengarnya.

Lebih menyedihkan ceramah bermula pukul 10 malam di kem Pas itu, tidak kedengaran laungan "takbir" seperti selalu, malah wajah penyokong yang mendengarnya juga kelihatan mengantuk.

Zulkefly dalam ceramahnya yang hambar itu, menggunakan kesempatan untuk memburuk-buruk BN khususnya terhadap kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib dan Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin kononnya gagal menguruskan negara.

1 komen:

  1. Masing2 berkempen.. enjual sana enjual sinun.. sapa maok beli? Pa2pun UNDILAH BARISAN PIMPINAN YANG BERHATI WAJA.. TERBAIKK... Berik komen tuan pasal blog kamek ok.. http://tabuanmelayuthelagend.blogspot.com/ Terima kasih TUAN.

    ReplyDelete

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger