Friday, May 24, 2013

PUJA ADAM ADLI MAJORITI PENYOKONG PEMBANGKANG CINA BERTINDAK LIAR TERHADAP POLISKetegasan Menteri Dalam Negeri baru-baru ini betul-betul memeningkan kepala penyokong Pakatan Pembangkang apabila seorang demi seorang penyokong mahupun pemimpin mereka ditahan dan disumbat ke dalam jel sebelum disabitkan kesalahan bagi menunggu hari perbicaraan di mahkamah.

Paling mencuri tumpuan apabila sebilangan penyokong Pakatan Pembangkang yang majoritinya Cina (DAP dan PKR) bertindak mengadakan perhimpunan haram di hadapan Lokap Berpusat Kuala Lumpur di Jinjang. Mereka mendesak agar  aktivis mahasiswa propembangkang, Adam Adli Abd. Halim yang ditahan itu dibebaskan.

Akibat melanggar perintah dan arahan yang dikeluarkan polis, seramai 18 individu termasuk empat wanita ditahan polis ketika menyertai perhimpunan haram. Bagaimanapun mereka kesemua individu terlibat dibebaskan dengan jaminan polis setelah pihaknya mengambil keterangan daripada mereka.

Mereka yang ditahan berumur antara 22 hingga 54 tahun. Kesemuanya disiasat mengikut Seksyen 143 Kanun Keseksaan serta telah dibebaskan dengan jaminan polis.

Dalam kejadian kira-kira pukul 8.30 malam itu, kira-kira 500 orang berkumpul di depan Lokap Berpusat Kuala Lumpur di Jinjang dan enggan mematuhi arahan polis supaya bersurai selepas diberi masa 10 minit.

Berlaku kekecohan apabila terdapat individu bertindak memarahi polis dan mereka terus berkumpul di situ sehingga kira-kira pukul 2 pagi.

Perhimpunan yang majoriti dihadiri oleh kaum Cina itu bermula setiap malam sejak tiga hari lalu, dengan menyalakan lilin serta membawa sepanduk bagi mendesak polis membebaskan Adam Adli.

Adam Adli direman selama lima hari bermula Ahad lalu, bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 124 Kanun Keseksaan dan Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948 dan telah didakwa di Mahkamah Seksyen, Jalan Duta.

Pelajar Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) yang digantung pengajian selama tiga semester sehingga September depan itu ditahan bagi membantu siasatan berhubung kenyataannya yang menghasut orang ramai menggulingkan kerajaan menerusi demonstrasi jalanan baru-baru ini.

4 komen:

 1. Adam Adli sepatutnya disingkir terus dari universiti...anwar kan byk duit boleh hantar dia belajaq kat singapore.

  ReplyDelete
 2. CIBAI PUNYA AMOI LU BIASA KENA MELAYU PUNYA BATANG LAGI BAGIUS O DARI LU PUNYA BANGSA CINA TARA POTONG BANYAK KUMAN LU BIASA KENA CANCER CIBAI O...

  ReplyDelete
 3. CINA TAK PERLU BERSUSAH PAYAH LAGI SEKARANG! KERANA MELAYU PAS PKR SEDIA MMEMBANTU ! TAKBIRRRRRRR !!!

  ReplyDelete
 4. amoi....lai....lu olang manyak seksi lor....haiyya...wa syiok tgk lu olang....lai..lai..piggy...lai...

  ReplyDelete

 

Copyright © POLITIK SEMASA SARAWAK Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger